Linkovi

Godina ekstravagantnog trošenja (2/1/05) - 2005-01-02


S odlaskom 2004. godine, vrijedi se prisjetiti da je ona Americi donijela povratak tradicionalnih potrošačkih vrijednosti. Točnije, bila je to godina ekstravagantnog trošenja onih koji si mogu priuštiti financijske frivolnosti.

U proljeće, jedan je njujorški restoran probao prodati omlet za tisuću dolara, na kojemu se nalazilo oko 28 dekagrama sevruga kavijara i veliki komadi jastoga. Jedini kupac tog specijaliteta, međutim, bio je jedan britanski novinar … očito s pristojnom dnevnicom.

Otprilike u isto vrijeme, za jednim je njujorškim šankom umiješan koktel za tisuću dolara, koji je ispio prvi pobjednik serije "Apprentice" s Donaldom Trumpom, Bill Rancic. No, kako je 'velika jabuka' vrlo konkurentno okružje, među skupim se restoranima uskoro razvila prava utrka u naoružavanju što skupljim ponudama.

Recimo, restoran "Masa", koji nudi japanski suši, sada ima cijene prema kojima večera za dvije osobe – bez pretjeravanja sa sakeom – može lagano premašiti tisuću dolara. Gastronomskim ekscesima nesumnjivo treba pridodati i martini za 10 tisuća dolara, u njujorškom hotelu "Algonquin", koji je uključivao i plutajući dijamant u čaši. Kupio ga je jedan stanovnik Westchestera za svoju djevojku, zatraživši povećanje dijamanta, tako da je i koktel na koncu koštao 13 tisuća dolara.

No, nisu samo cijene jela i pića otišle nebu pod oblake – stanovanje na Manhattanu dostiće astronomske svote. Prošlogodišnji rekordno skup stan na Manhattanu od 42 milijuna dolara, prije nekoliko dana je oborio magnat Rupert Murdoch plativši za stan na Petoj Aveniji 45 milijuna dolara. No, njegov rekord će živjeti tek koji dan jer su na prodaju oglašena dva stana po još većim cijenama: jedan u centru Time Warner za 64 milijuna, a drugi u Hotelu Pierre za 70 milijuna dolara.

Vjerojatno najveći odsječak mega-potrošačkog duha predstavljaju automobili: svi se svjetski proizvođači automobila natječu u tome tko će najbogatijim Amerikancima ponuditi najskuplje vozilo. Među rap zvijezdama, limuzina izbora je Bentley. S cijenom od 250 tisuća dolara, on izgleda čisto ekonomično u usporedbi s novim Mercedes Maybachom ili Rolls Royceom, od kojih svaki košta više od 400 tisuća dolara. Sportski su automobili još skuplji. Vrhunski Ferrari, Enzo, prodaje se za oko 600 tisuća dolara. Oko pola milijuna dolara koštaju novi Mercedes SL McLaren i Porsche Carrera GT. Volkswagen, u međuvremenu, pokušava oživjeti Bugatti, s modelom Veyron, čija će cijena – kada se jednom pojavi u prodaji – biti oko milijun dolara.

Ukoliko niste tip za nekretnine ili aute, ostaju manje i intimnije stvari. Recimo, grudnjak za 11 milijuna dolara, tvrtke Victoria's Secret, koji ima 2800 dijamanata, rubina i safira. Ili, draguljima optočene cipele: Allison Krauss je na dodjeli Oskara nosila par cipela Stuarta Weitzmana koji u prodaji košta 2 milijuna dolara. Ako ni to ne rješava pitanje novogodišnjeg poklona, onda uvijek ostaje nalivpero Montegrappa, isto tako optočeno dijamantima. Cijena? Skromnih milijun dolara.

XS
SM
MD
LG