Linkovi

Hrvatska će nastaviti graditi dobre odnose s Amerikom - predsjednik Mesić (31/12/04) - 2004-12-30


Hrvati u nedjelju biraju novog predsjednika koji će ih, kako se nadaju, do kraja desetljeća uvesti u EU. Na četvrtim predsjedničkim izborima od proglašenja nezavisnosti 1991. natječe se trinaest kandidata među kojima najviše izgleda za pobjedu ima aktualni predsjednik 70-godišnji Stipe Mesić.

Prema ispitivanjima javnog mišljenja Mesić uživa podršku od 45 do 50 posto javnosti i uvjerljivo vodi pred glavnom rivalkom, potpredsjednicom vlade i članicom HDZ-a Jadrankom Kosor.

Predsjednik Mesić, čiju kandidaturu podržavaju tri glavne opozicijske stranke, očekuje uvjerljivu pobjedu već u prvom izbornom krugu. «Vjerujem da ću pobijediti i da ću ja biti predsjednik koji će Hrvatsku 2008. uvesti u EU", kazao je u razgovoru za Glas Amerike. "Da, ja to očekujem s razlogom jer smatram da je dosta učinjeno u ovom mom mandatu. Hrvatska je bila izolirana zemlja, u nju nitko nije dolazio niti je itko u svijetu pozivao ikoga iz Hrvatske. Ali Hrvatska je danas poželjna destinacija, otvaramo pregovore za ulazak u EU, ostvarujemo standarde EU i NATO-a, a smatram da sam dobrim dijelom u taj progres ugradio i svog truda". Hrvatski predsjednik vjeruje da će vlada u Zagrebu opravdati povjerenje europske 25-torice i do ožujka iduće godine riješiti slučaj haškog bjegunca Ante Gotovine. "Vjerujem", kazao je, "da ćemo, kako se od nas i traži, EU do početka pregovora pružiti dokaze o svojoj potpunoj i predanoj suradnji s haškim Tribunalom... Ja mislim da je Hrvatska danas zadnja zemlja u kojoj bi Ante Gotovina tražio utočište... Hrvatska mora poduzeti sve da otkrije boravište Ante Gotovine ako je u zemlji, a ako nije da otkrije i one smjerove u kom pravcu bi on mogao otići i kud je otišao".

Hrvatski predsjednik čije su ovlasti znatno smanjene ustavnim promjenama 2000. godine imao je značajnu ulogu u demokratizaciji države, započetim reformama i približavanju Hrvatske EU i NATO-u. Osvoji li drugi mandat na Pantovčaku u idućih će se pet godina, kazao je, "u okviru svojih ovlasti fokusirati na ekonomski razvoj zemlje". Dodao je da Hrvatsku nakon početka pregovora o članstvu u EU "tek čeka ozbiljan posao privlačenja inozemnih investicija, smanjenja 18 postotne nezaposlenosti, reforma pravosuđa i borba protiv korupcije". Hrvatska je ove godine s 59 pala na 64 mjesto od 164 države u kojima Transparency International mjeri stupanj korumpiranosti političara i državnih službenika.

"Hrvatska ima visoku razinu korupcije koja se može iskorijeniti jedino ako se u društvu stvori klima u kojoj se mito i korupcija ne mogu pojaviti, a to znači da institucije funkcioniraju. To se, nažalost, do sada još nije dogodilo. Još nitko nije suđen za korupciju,» rekao je predsjednik Mesić. Govoreći o odnosima sa SAD kazao je da će Hrvatska nastaviti graditi dobre odnose sa Amerikom iako Zagreb i Washington «o nekim temama nemaju identična stajališta».

«Male zemlje bez velike vojne, financijske i privredne moći kao što je Hrvatska jedinu snagu imaju u argumentima i principima, u borbi za principe. Mi smo rekli da će Hrvatska sudjelovati u vojnim misijama koje budu pod pokroviteljstvom UN-a i opet prema našim mogućnostima. Izvan toga nećemo sudjelovati, to je naš princip. Tako će biti dok sam ja na čelu ove zemlje,» rekao je predsjednik Hrvatske za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG