Linkovi

Katastrofe mijenjaju tijek povijesti (30/12/04) - 2004-12-30


Bostonski "Christian Science Monitor" podsjeća da su ranije prirodne katastrofe, poput plimnih valova koji su pogodili Aziju, imale globalne reperkusije, te da su obično mijenjale tijek povijesti. Primjerice, erupcija vulkana Krakatau kod Sumatre 1883. smatra se prvim globalnim medijskim događajem. Izum telegrafa i uspostavljanje prvih izvještajnih agencija, poput Reutersa, omogućio je Amerikancima da svako jutro čitaju nove vijesti iz tog poručja. Erupcija je u zrak ispustila milijune tona pepela, koji je izazvao višegodišnje globalno zahlađivanje. Zbog pepela, sutoni su postali vrlo živopisni, dapače krvavo crveni, što je odrazilo u djelima slikara poput Edwarda Muncha, a Mary Shelley napisala je "svojeg Frankensteina" zatvorena kući, kada se, kako je rekao njen prijatelj Bryron "sunce ugasilo, a ledena zemlja se crna slijepo njihala u zraku bez mjeseca".

"Christian Science Monitor" nadalje piše da je erupcija također dovela u pitanje nizozemsku kolonijalnu vlast u regiji i posijala prvo sjeme modernog političkog islamizma u Indoneziji, jer su imami propovijedali da je erupcija bila znak Alahovog bijesa zbog vladavine nevjernika. Sve je to dovelo do ustanka seljaka 1888. koji je bio prvi korak prema neovisnosti Indonezije.

Iz "New York Timesa" jedna tema vezana uz američki budžet. Na poziv Bijele kuće svim vladinim agencijama da smanje prijedloge proračuna za sljedeću godinu, Pentagon je odgovorio nizom predloženih mjera štednje, koje bi trebale u roku od šest godina uštedjeti oko 60 milijardi dolara. Između ostaloga, Ministarstvo obrane namjerava povući iz uporabe jedan nosač zrakoplova, smanjiti kupovinu novih borbenih zrakoplova F/A-22 i odgoditi nabavku novih razarača. To bi - piše "Times" – bilo prvo smanjenje potrošnje u Pentagonu od napada od 11. rujna 2001, otkako je Ministarstvu obrane proračun porastao za preko 40 posto, na današnjih 425 milijardi dolara godišnje.

XS
SM
MD
LG