Linkovi

Nakon tsunamija, opasnost od epidemija (29/12/04) - 2004-12-29


Katastrofalni tsunami u Indijskom oceanu sučelio je humanitarne organizacije s nesrećom do sada neviđenih razmjera. Zdravstveni dužnosnici upozoravaju da najveću opasnost za preživjele predstavljaju bolesti.

Kako raste broj potvrđenih žrtava tsunamija, humanitarni djelatnici upozoravaju na mogućnost još veće tragedije ukoliko izbiju zarazne bolesti u tako širokim razmjerima. Najveću opasnost predstavljaju tifus, malarija i kolera. Opasnost je posebno velika u najteže pogođenim područjima Sri Lanke, Indije i Indonezije, gdje kombinacija rastuće morske vode, vrućeg i vlažnog vremena i raspadanja tijela znači da su mnogi izvori vode onečišćeni.

Jan Egeland, podtajnik svjetske organizacije za humanitarne poslove i hitnu pomoć, kaže da sve pogođene zemlje poduzimaju korake da spriječe epidemije: "Svi se uglavnom usredotočuju na pitanja vode i sanitacije, jer su sanitarne strukture najvećim dijelom uništene u svim pogođenim područjima. To izaziva strašnu humanitarnu krizu, koja dolazi povrh postojeće tragedije samog tsunamija."

Matthew Parry, iz Jedinice za hitnu međunarodnu pomoć Američkog crvenog križa, kaže da njegova organizacija šalje opremu za pročišćavanje vode u postradala područja: "Ta oprema prvenstveno osigurava pitku vodu bolnicama i građanima individualno putem mobilnih jedinica. Ali, trenutno je od najveće važnosti dopremiti pitku vodu u bolnice."

U međuvremenu, u postradala područja već stiže humanitarna pomoć, ali mogli bi proteći dani prije nego što ona dođe do stradalnika u najizoliranijim područjima. Ujedinjeni Narodi kažu da je ovo najveća elementarna katastrofa u novijoj povijesti, na koju se odgovara do sada najvećom operacijom pružanja humanitarne pomoći.

XS
SM
MD
LG