Linkovi

Washington povećao pomoć za humanitarne operacije na jugu Azije za dvadeset milijuna dolara (29/12/04) - 2004-12-28


Sjedinjene Države najavile su da će povćati pomoć za humanitarne operacije na jugu Azije. Danas je američka vlada obećala izdvojiti još 20 milijuna dolara, nakon što je najavila da će izdvojiti 15 milijuna dolara za pomoć žrtvama tsunamija u Aziji.

Američka vojska je u pogođena područja uputila 12 transportnih zrakoplova s čistom vodom i šatorima. Vojni dužnosnici su priopćili da je upućeno u regiju i 11 američkih brodova sa sustavima za pročišćavanje vode, kirurškim ekipama, helikopterima i građevinskim ekipama.

U intervjuu za televizijsku mrežu NBC, državni tajnik Colin Powell izrazio je uvjerenje da će humanitarne operacije koštati milijarde dolara, te da će Sjedinjene Države biti jedan od najvažnijih sudionika međunarodnih napora.

******

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da bi se broj poginulih na jugoistoku Azije mogao udvostručiti zbog širenja zaraznih bolesti u pogođenim područjima. Prema riječima dužnosnika ove agencije, glavnu prijetnju sada predstavljaju pomanjkanje čiste vode i sanitacije. U međuvremenu, Ujedinjeni su narodi priopćili da će vjerojatno zatražiti najveću financijsku pomoć u povijesti kako bi se financirale humanitarne akcije velikih razmjera u pogođenim zemljama. Dužnosnici svjetske organizacije procjenjuju da će ova katastrofa koštati milijarde dolara. Deseci zemalja i humanitarnih organizacija obećavaju financijsku i materijalnu pomoć. Humanitarni dužnosnici upozoravaju da će u tjednima i mjesecima koji dolaze tamošnjem stanovništvu trebati hrana, voda, lijekovi, ali i dodatna pomoć u obnovi srušenih domova.

Hrvatski Crveni križ izvijestio je da je do sada prikupio preko 56 i pol tisuća kuna za pomoć žrtvama tsunamija, te da se operacija prikupljanja pomoći i dalje nastavlja.

******

Broj stradalih u razornim plimnim valovima koji su pogodili južnu Aziju porastao je na preko 54 tisuće, nakon što su indonezijski dužnosnici prijavili znatno veći broj žrtava na otoku Sumatra. Indonezijsko ministarstvo obrane priopćilo je da je do sada potvrđena smrt 27 tisuća ljudi. Ranije je taj broj iznosio 19 tisuća.

Dužnosnici Ujedinjenih naroda upozoravaju da će broj stradalih vjerojatno porasti, jer su neki dijelovi Sumatre i Maldiva odsječeni od svijeta. Sumatra je bila najbliže epicentru izuzetno snažnog podmorskog potresa koji je izazvao velike plimne valove, koji su pak pogodili obale desetak zemalja u području Indijskog oceana – od Malezije do Somalije. Valovi su srušili mnoga sela i ostavili milijune ljudi bez krova nad glavom.

Spasilačke ekipe diljem regije ulažu velike napore da bi pronašle preživjele žrtve i spriječile izbijanje bolesti koje se prenose vodom. U međuvremenu, stanovnici pogođenih područja počeli su pokapati poginule u masovne grobove. Prema podacima svjetske organizacije, oko trećina poginulih su djeca. Šri Lanka je prijavila 18, a Indija barem 8 i pol tisuća poginulih. Tsunami je za sobom ostavio trag razaranja i kroz Tajland, Burmu, Bangladeš i Indoneziju.

XS
SM
MD
LG