Linkovi

Europska komisija najavljuje rast trgovine sa SAD (28/12/04) - 2004-12-27


Trgovinski sporovi SAD I EU rješivi su i u sebi nose obećanje novog rasta - procjenjuje redovni godišnji izvještaj europske Komisije.

"Sporovi u trgovini između EU i SAD mogu rezultirati ekonomskim pogodnostima i novim prilikama za ulaganja i trgovinu, a zajednička strategija usvojena na redovnom summitu dvaju strana Atlantika u lipnju ove godine ohrabrujući je signal u tome smjeru" - ovu je ocjenu dala redovna, 20. po redu, godišnja analiza europske Komisije o preprekama robnoj razmjeni i ulaganjima u između EU i SAD.

Uspkos izvjesnom broju još nerazriješenih sporova sve su naznake da će obostrane preuzimanje obaveze uklanjanja preostalih prepreka robnoj razmjeni i investiranju, prihvaćeno na summitu, voditi vremenima s više biznisa i s osjetno manje naslovnica na temu transatlantskih ekonomskih svađa.

Na dnevnom je redu preostalo nekoliko "vrućih" slučajeva, poput procjene kompatibilnosti američkih mjera s pravilima Svjetske trgovinske organizacije, prvenstveno povlastica izvoznicima neusklađenih sa sporazumima EU – SAD.

Europljani prigovaraju da Amerikanci još nisu ukinuli kaznene mjere na neke europske proizvode uvedene nakon odluke WTO-a da je nezakonita zabrana uvoza američke govedine s razinom hormona neprimjerenom europskim standardima. Europska je strana naime uklonila zabranu, no kaznene su mjere još na snazi.

Ostaje otvorenim pitanjem kako uskladiti pooštrene američke mjere protiv bioterorizma sa zahtjevima živahne razmjene poljoprivrednih proizvoda između SAD i EU.

Sve su ovo rješivi problemi - procjenjuje analiza europske Komisije.

Koliko je značajna trgovinska razmjena dvaju velikih tržišta kazuju i podaci. EU i SAD gaje najsnažnije bilateralne trgovinske odnose na svijetu. Ulaganja u oba smjera iznose preko 1.4 bilijuna eura s tim da su europska ulaganja u SAD nešto viša nego li američka na europskom tlu. Razmjena je stvorila 12 do 14 milijuna radnih mjesta, direktno vezanih uz sustav trgovine zapdne i istočne obale Atlantika. Sedam milijuna radnika u SAD ima posao zahvaljujući europskim investicijama. Skoro 37 posto stranih ulaganja u SAD, ili 45 milijardi eura, su europska ulaganja. Skoro 62 posto američkih investicija van zemlje, ili 53 milijarde eura, ostvaruje se u EU. 22 posto europskog izvoza vrijednog 220 milijardi eura ide na tržištu SAD, a 151 milijarda eura ili 15 posto ukupnog izvoza privreda SAD realizira se u Europi.

XS
SM
MD
LG