Linkovi

Demokratski Irak u 2005. (27/12/04) - 2004-12-26


U Iraku će se 30. siječnja održati izbori na nacionalnoj i pokrajinskoj razini, te izbori za kurdsku regionalnu vladu. Osnovano je više od 80 stranaka i koalicija, a za izbore se registriralo više od sedam tisuća kandidata. Irački prijelazni premijer Iyad Allawi izjavio je: "Irački izbori možda neće biti savršeni. Oni koji mrze i preziru slobodu vjerojatno će ih iskoristiti kao izgovor za novo nasilje…No, izbori će se održati i bit će pravedni."

Predsjednik George Bush izjavio je da su izbori samo početak šireg procesa.

"Kada Iračani budu glasali 30. siječnja, birat će 275 zastupnika u prijelaznom nacionalnom zakonodavnom tijelu, kao i predstavnici lokalnih zakonodavnih tijela diljem zemlje. Novi nacionalni parlament bit će odgovoran za sastavljanje nacrta ustava za slobodni Irak. Do sljedećeg listopada, ustav će biti podnesen narodu na ratifikaciju. Ukoliko bude odobren, tada će do prosinca, glasači u Iraku izabrati potpuno demokratsku ustavnu vladu," kazao je predsjednik.

Irački i strani teroristi, te ostaci bivšeg režima Saddama Husseina koriste brutalno nasilje nad nedužnim Iračanima da bi pokušali ugroziti politički proces u Iraku. Teroristi, kazao je predsjednik Bush, znaju koliko je toga na kocki.

"Oni znaju da će demokratski Irak predstavljati odlučujući udarac njihovim ambicijama, jer slobodan narod neće nikada izabrati da živi u tiraniji. Stoga teroristi pokušavaju odgoditi održavanje izbora, kako bi zastrašili ljude u svojoj zemlji, kako bi omeli demokratski proces kako god to mogu. Nitko ne može predvidjeti svaki mogući razvoj događaja u mjesecima koji su pred nama. Ja ne očekujem da će taj proces proći bez problema. Ipak, uvjeren sam u njegov rezultat. Uvjeren sam da teroristi neće uspjeti, da će se izbori održati i da će Irak biti demokratska zemlja koja će odražavati vrijednosti i tradicije svojeg naroda," rekao je predsjednik Bush.

Slobodni Irak u vitalnom je interesu Sjedinjenim Državama i mnogim drugim zemljama. Zašto? Zato što, kako kaže predsjednik Bush, "slobodna društva ne izvoze teror. Slobodne vlade poštuju težnje svojih građana i služe njihovim nadama o boljem životu. Slobodne nacije su mirne nacije. A slobodne zemlje u srcu Srednjeg istoka pokazat će i drugima koji žele živjeti u slobodnom društvu što je sve moguće."

XS
SM
MD
LG