Linkovi

Bush u božićnoj poruci zahvalio američkim vojnicima u Iraku i Afganistanu (26/12/04) - 2004-12-26


U prigodnoj božićnoj poruci, predsjednik Bush je kazao da američke snage u Iraku i Afganistanu štite Sjedinjene Države od opasnosti. Oporbeni demokrati također su u svojoj poruci pohvalili američlke vojnike i pozvali na jedinstvo u sljedećem sazivu Kongresa.

Predsjednik Bush kazao je da se, zajedno s prvom damom Laurom Bush nada da će ljudi, dok čekaju novu godinu, iskoristiti Božić kao vrijeme za radost i mir, kao priliku za odmor i razmišljanje. Tijekom blagdana, rekao je predsjednik, muškarci i žene u američkim uniformama bit će u njegovim molitvama i mislima, pogotovo oni vojnici koji trenutno služe u inozemstvu, daleko od svojih obitelji i prijatelja.

"U Afganistanu, Iraku i drugdje, ti dobro obučeni i hrabri Amerikanci bore se protiv neprijatelja slobode i štite našu zemlju od opasnosti. Donoseći slobodu potlačenima, naše snage pomažu nam da pobijedimo u ratu protiv terora. Naši vojnici čuvaju našu sigurnost i našu slobodu. Oni i njihove obitelji žrtvuju se za našu naciju, i na tome su im svi Amerikanci zahvalni," izjavio je predsjednik Bush.

Tisuće američkih vojnika služe ovih dana u inozemstvu, uključujući više od 150 tisuća vojnika raspoređenih u Iraku. Predsjednik je na Badnjak čestitao telefonom desetorici vojnika razmještenih diljem svijeta, od Iraka do Južne Koreje i Kalifornije, i zahvalio im na njihovim žrtvama. U svojem redovitom tjednom obraćanju naciji putem radija, predsjednik je kazao da je vrijeme u kojem živimo donijelo mnoge izazove Americi. U takvim vremenima, dodao je, priča o Božiću donosi posebnu utjehu i pouzdanje.

U demokratskoj poruci naciji, guverner New Mexica Bill Richardson, bivši američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima, kazao je da nitko ne utjelovljuje više duh Božića od američkih vojnika na službi u inozemstvu.

"Naši vojnici ne postavljaju pitanja o razlozima za ovaj rat, niti traže mnogo zauzvrat. Oni brane našu zemlju zbog zajedničkog osjećaja domoljublja, predanosti i ljubavi prema zemlji. Naši hrabri vojnici trebali bi stoga znati da im zemlja govori jednim glasom, kada im izražava zahvalnost. Trebali bi znati da im tu zahvalnost izražavamo potpuno svjesni da su naši izrazi zahvalnosti premaleni u odnosu na veličinu njihovog dara nama, koji su nam dali kroz svoju neustrašivu predanost naciji koju prečesto uzimamo zdravo za gotovo," izjavio je guverner Richardson.

On je dodao da se pred Amerikom postavlja niz unutarnjo- i vanjskopolitičkih problema. Rješavanje tih problema, dodao je, ovisit će o sposobnosti Amerikanaca da surađuju i preko stranačkih linija. Kako je kazao, bez obzira za koga su Amerikanci glasali na predsjedničkim izborima prošli mjesec, bez obzira na njihovu vjersku, etničku ili rasnu pripadnost, kroz američku povijest ujedinjena Amerika uvijek je bila jaka Amerika. Predsjednik Bush i prva dama proveli su Božić u Camp Davidu u blizini Washingtona, a danas odlaze na svoj ranč u Teksasu.

XS
SM
MD
LG