Linkovi

Slavite li Festivus? (24/12/04) - 2004-12-23


U ovo doba godine, poklapa se više blagdana – Božić, židovska Hanuka, crnačka Kwanzaa. No, dok većina Amerikanaca slavi te tradicionalne blagdane, u novije vrijeme ima i onih koji su počeli slaviti – blagdan izmišljen prije nekoliko godina.

Publicistica iz Chicaga Jennifer Galdes organizirala je svoju prvu proslavu Festivusa prije tri godine. Ove godine, kako kaže, očekuje pravu poplavu gostiju, od kojih mnogi žele znati – hoće li se na proslavi moći žaliti na druge i hoće li biti odmjeravanja snaga.

Ova dva rituala – optuživanje drugih da su pravo razočaranje i hrvanje – tradicije su Festivusa, izmišljenog blagdana koji možemo zahvaliti – "Seinfeldu". Naime, Festivus je prvi puta spomenut u javnosti zahvaljujući liku Franka Costanze, Georgeovog oca. Frank u jednoj epizodi Seinfelda kaže Krameru da je, dok je bio mlad, izmislio novi blagdan, kada se za vrijeme Božića zatekao u jednoj robnoj kući, kako se s drugim kupcem prepire oko neke igračke koju je htio kupiti djeci.

Iz te opaske izrastao je – pravi blagdan, koji se danas obilježava u mnogim kućanstvima diljem Amerike. Osnovna pravila obilježavanja postavio je sam Frank Constanza – Festivus se obilježava 23. prosinca; umjesto božićnog bora kao ukras služi goli aluminijski stup, a proslava završava tek kad netko oca obitelji hrvačkim zahvatom obori na zemlju.

Pravi "otac" Festivusa je zapravo Dan O'Keefe, otac jednog od pisaca "Seinfelda". Njegov je izmišljeni blagdan zapravo obiteljska tradicija, koja je izrasla prije mnogo godina iz njegove prve obljetnice braka. 76-godišnji O'Keefe prisjeća se da je sa zaprepaštenjem vidio svoj blagdan na Seinfeldu i danas se pita – "Jesam li slučajno izmislio cijeli novi kult?"

Izgleda da jest. Stručnjaci kažu da bi Festivus mnogim Amerikancima, zasićenim komercijalnim aspektima Božića, mogao postati dobrodošla alternativa za tradicionalne blagdane. Festivus, na primjer, zabranjuje sve ukrase i ne podrazumijeva kupovinu darova. Uz to što privlači one koji čeznu za jednostavnijim blagdanima, također je – s obzirom da je svjetovne prirode – idealan za vjerski i etnički raznovrsno društvo poput američkog. Na kraju, stručnjaci podsjećaju da je i Halloween svojedobno bio opskurni praznik, kojeg su slavili tek rijetki.

Kao što kaže Frank Costanza u "Seinfeldu": "Drugima Božić, a nama – Festivus".

XS
SM
MD
LG