Linkovi

Beba veličine mobitela sada može kući (23/12/04) - 2004-12-23


Liječnici Medicinskog centra Sveučilišta Loyola, u Chicagu, objavili su da je najmanja ikad preživjela novorođena beba spremna za skori odlazak kući. Najmodernija medicinska dostignuća ovoj su bebi, jednako kao i njezinoj nešto većoj blizanki, spasila život.

Zamislite bebu veličine mobitela. Liječnici nisu pokušavali oboriti nikakav rekord, ali Rumaisa je bila 37 grama lakša od ranijeg najmanjeg preživjelog novorođenčeta – težila je samo 24 i pol dekagrama. Bebu je porodio dr. Jonathan Muraskas:

"Osjećam se kao da sam bio posebno blagoslovljen … to je za mene pravo čudo. Bog djeluje na taj način putem mnogih ljudi."

Prije par dana, Rumaisa i njezina veća sestra blizanka Hiba pokazane su svijetu na konferenciji o medicinskim novostima. Porođene su carskim rezom, u rujnu, nakon što se kod njihove majke razvila preeklampsija, potencijalno smrtonosan problem s krvnim tlakom i zatajenjem bubrega. Neonatalna medicina posljednjih je godina doživjela ogroman napredak. Današnji inkubatori i druga oprema mogu održati na životu zaista sićušne bebe. No, i tako, dr. Anne Hansen kaže da preživljavanje obiju blizanki nikada nije izgledalo kao zajamčena mogućnost.

"Srce, probavni sustav i imunološki sustav još su ekstremno nezreli u toj fetalnoj dobi."

Majka male Rumaise nije vjerovala da će njezina beba preživjeti. Kako i bi kad je bila tako majušna, lakša od limenke coca-cole. No, sada, premda još uvijek postoji mogućnost izvjesnih problema tijekom razvitka, liječnici su već suzdržano optimistični da će se obje sestre razvijati potpuno normalno. U međuvremenu, riječ 'čudo' mnogo je puta bila spomenuta u vezi s objema bebama. Njihovi roditelji, međutim, već gledaju mnogo dalje:

"Želimo da postanu dobra ljudska bića, dobri građani, a moja žena želi da postanu liječnice."

Rumaisa – koja je sad teška kilogram i 18 dekagrama – i njezina sestra Hiba – sada dvije kile i četvrt – moći će otići kući u prvom tjednu siječnja.

XS
SM
MD
LG