Linkovi

Rehn: Trgovinski režim s EU pogoduje hrvatskim interesima (21/12/04) - 2004-12-21


Potpisan je Protokol 7 o poljoprivrednoj razmjeni EU i Hrvatske. SSP stupa na snagu 1. veljače.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković stavio je danas u Bruxellesu potpis na tzv. Protokol 7. koji će, skupa sa Sporazumom o stabilizaicji i pridruživanju stupiti na snagu - kako kaže tekst Sporazuma - "prvog dana drugog mjeseca od dana potpisivanja", što znači 1. veljače.

Od 1. veljače na snazi je dakle kompletan SSP, uključujući početak odbrojavanja prijelaznih razdoblja, maksimalno dugiih šest godina. Uoči ubrzavanja priprema za pregovore s EU – početak pregovaračkg procesa dogoditi će se 17. ožujka u slučaju potvrđene suradnje s Tribunalom za ratne zločine – poljoprivrednici su iskusili kolika je težina ispregovaranih novih uvjeta.

Da li samo radi suše u Hrvatskoj ili nekih drugih elemenata, poljoprivredni je protokol 7. potpisan u svjetlu svježeg podatka da je uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Unije u Hrvatsku za proteklih devet mjeseci porastao za 25.9 posto.

Istovremmeno, barata se iznenađujuće povoljnim podatkom da je udjel poljoprivrednih proizvoda u ukupnom uvozu iznenađujuće niskih šest posto!

Povjerenik za proširenje europske Komisije Olli Rehn je pozdravio potpisivanje i skori početak provedbe punog sadržaja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uz programe ISPA i SAPARD (što znači programe podrške regionalnoj suradnji i razvoju poljoprivrede). Hrvatska će dobiti tehničku pomoć pri približavanju Uniji.

Fondovi se otvaraju s prvim danom iduće godine, kazao je povjerenik. Trgovinski režim pogoduje hrvatskim interesima jer preferira hrvatske proizvode štiteći istovremeno hrvatske proizvođače od konkurencije iz Unije, istaknuo je Rehn.

Podaci, makar u poljoprivredi, dobrim dijelom demantiraju povjerenika, no vrijeme će pokazati tko je u pravu. Ministar poljoprivrede je pak obećao da će Hrvatska biti spremna za pregovore.

U Bruxellesu su danas razmijenili ocjene rezultata nedavnog summita predsjedavajući Nizozemac Jan Peter Balkenende i lideri stranačkih skupina euro-Parlamenta. Što se Hrvatske tiče, Nizozemac je istaknuo uvjetovanu narav datuma početka pregovora s Hrvatskom (činjenicu koju inače zadnjih dana veoma rado zaboravljaju domaći, hrvatski političari) a predstavnici stranaka također su povezali pregovore uz Haag, uz nešto potpore narodnjaka Poetteringa koji tvrdi da vjeruje hrvatskim vlastima da su učinile sve što su mogle i da će nastaviti isto i njegov je apel vladama država–članica da obavještajne podatke vezane za slučaj Gotovina dijele s hrvatskim vlastima.

Pretpostavljam, vjerojatno ne s onim dijelom kojega glavna tužiteljica del Ponte stalno spominje u kontekstu mreže potpore hrvatskog bjegunca.

XS
SM
MD
LG