Linkovi

Rumsfeld pod sve većim pritiskom (20/12/04) - 2004-12-20


'Raste pritisak na Rumsfelda', piše bostonski "Christian Science Monitor", upozoravajući da najžilaviji ministar u kabinetu predsjednika Busha postaje ranjiv. Naime, kolikogod on bio otporan na političke borbe, podrška mu počinje slabiti tamo gdje je najvažnije – u vojnim krugovima. Sam Rumsfeld je – u svjedočenju pred kongresom, u svibnju – izjavio da ne bi ostao na dužnosti kada ne bi uspio obavljati svoje dužnosti. Obavljanje tih dužnosti – kako podsjeća bostonski list – nedjeljivo je povezano s popularnošću, ili poštovanjem, koje ministar obrane uživa u vojsci, od vojnika do najviših časnika.

A, popularnost šefa Pentagona sigurno ne raste u američkim vojnim bazama, piše "New York Times", izvješćujući o vojnicima koji se vraćaju na drugu turu dužnosti u Irak nakon samo nekoliko mjeseci odmora. Tako brzi povratak u rat nije se događao za Zaljevskog rata, pa čak ni u vrijeme Vijetnamskog rata. I ne samo da je razmak između dvije ratne ture kraći, nego je i period na bojišnici duži: godina dana za mnoge se pretvorila u godinu i pol. U slučaju marinaca, koji ubočajeno idu u akciju po šest mjeseci, a onda su u bazi narednih šest, ratna se služba produžila na sedam do osam mjeseci, a polovica od trenutno 32 tisuće marinaca u Iraku, na drugoj je ratnoj službi.

Kad ne brinu o ratu, Amerikanci brinu o vlastitim dugovima, piše najtiražniji američki list "USA Today", izvješćujući o najnovijem anketiranju građana u jeku blagdanske sezone kupovanja. Polovica Amerikanaca zabrinuta je zbog svojih dugovanja, a mnogi od njih o tome brinu veći dio svakog dana. Od tri četvrtine ispitanika koji imaju kreditne kartice, polovina će svoje blagdanske kupovine zadužiti na te kartice. Svaki peti vlasnik kreditne kartice ima dugove na kartici veće od 5 tisuća dolara, a svaki deseti više od 10 tisuća. Isto tako svaki deseti niti ne zna koliko duguje na kreditne kartice. Svaki šesti vlasnik kartice priznaje da sam sebi ne vjeruje kada su u pitanju kartice.

XS
SM
MD
LG