Linkovi

Spanglish (20/12/04) - 2004-12-19


Komičar Adam Sandler pokazuje svoju nježniju i mekšu stranu u novoj komediji o obiteljskim odnosima, nastaloj ispod redateljske palice dobitnika oskara za filmove "As good as it gets" i "Terms of endearment".

Adam Sandler glumi Johna Claskyja, dobroćudnog kuhara i vlasnika jednog eksluzivnog gurmanskog restorana u južnoj Kaliforniji. On je oženjen Deborom - u interpretaciji Tee Leoni - odlučnom ženom, koju smeta život u sjeni njezinog uspješnijeg supruga.

Njihov stil života na Beverly Hillsu potpuno je drugačiji od onoga kakvog si može zamisliti njihova kućna pomoćnica, imigrantica i samohrana majka Flor, koju glumi španjolska glumica Paz Vega. Naslov filma, "Spanglish", popularni je naziv za mješavinu španjolskog i engleskog kakva se čuje u mnogim američkim domaćinstvima. No, isto tako, to je i riječ koja se odnosi na mješavinu kultura i vrijednosti prema kojima, u ovom filmu, svaka strana razvije osjećaj poštovanja.

"Spanglish" je napisao i režirao James Brooks, koji je – uz svoje hit filmove – pomagao u stvaranju mnogih američkih legendarnih televizijskih humorističkih serija, poput "Mary Tyler Moore Show", "Taxija" i "Simpsona". Adam Sandler redatelju Brooksu pripisuje u zaslugu da mu je pomogao u uživljavanju u znatno drugačiji stil humora od onoga na kakav su inače navikli njegovi ljubitelji. "Mislim da moj lik samo želi da njegova obitelj uspije živjeti ugodno i da se svatko osjeća opušteno i zadovoljno".

Poput njezinog lika, i Tea Leoni je majka dvoje djece. No, kako kaže, nije se slagala s roditeljskim odlukama koje glumi kao Deborah Clusky. "Morala sam iskoristiti svaki materinski nstinkt koji sam ikad osjetila da bih odigrala nezinu ulogu. Naime, ja ne uspijevam igrati lik koji ne razumijem i s kojim ne suosjećam. Kad sam počela suosjećati s Deborom, skoro mi je puklo srce na njezinu neefikasnost kao majke".

Španjolskoj zvijezdi Paz Vega ovo je prvi film na engleskom jeziku. Ona tumači Flor, kućnu pomoćnicu koja je moralni kompas čitave obitelji; ona svakoga podsjeća na to što je u životu zaista važno. "Za mene, obitelj jest najvažnija stvar u životu; to je jedino što čovjek zaista ima. Novac možeš imati, ali on može i nestati; auto imaš, a onda on ostari; slava izblijedi. ali, ono što uvijek imaš to je tvoja obitelj. Kada sam snimala ovaj film unijela sam u njega moju čitavu dušu, a to je važno".

U "Spanglishu" se pojavljuje i veteranka kazališne scene Cloris Leachman kao Deborina lagano supijana majka. A, po prvi puta, na velikom se ekranu pojavljuju mlađahne glumice Sarah Steele i Shelbie Bruce kao djeca koja roditeljima pomažu da nauče što je zaista važno u životu … bez obzira na kojem jeziku.

XS
SM
MD
LG