Linkovi

Američki useljenici u svojoj novoj zemlji usvajaju i višak kilograma (15/12/04) - 2004-12-15


Dugogodišnja izloženost američkom načinu života može biti – loša za zdravlje, pokazalo je najnovije istraživanje na useljenicima u Sjedinjene Države. Istraživanje je pokazalo da, što duže useljenici žive u Americi, to više pate od prekomjerne težine.

Prema istraživanju, useljenici koji žive u Sjedinjenim Državama barem 15 godina u jednakoj su mjeri predebeli kao i njihovi novi američki sunarodnjaci. Useljenici počinju dobivati na debljini nakon prvih deset godina u Sjedinjenim Državama.

"Nakon petnaest godina, useljenici počinju izgledati više kao Amerikanci, nego kao nedavni došljaci," kaže dr. Mita Sanghavi Goel sa Sveučilišta Chicaga, vodeća autorica istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u najnovijem izvještaju časopisa "Journal of American Medical Association".

Useljenici trenutno čine više od 11 posto američkog stanovništva. U ukupnom stanovništvu, više od 127 milijuna Amerikanaca je predebelo, a gotovo 70 milijuna je patološki debelo. Istraživanje, koje je obuhvatilo podatke o preko 32 tisuće ljudi, pokazalo je da tipični useljenik u Sjedinjenim Državama dobije dodatnih pet, a useljenica – dodatna četiri kilograma. Taj dobitak na težini nije vezan uz faktore kao što su dob, razina prihoda, te rasna ili etnička pripadnost.

Znanstvenici kažu da se useljenici amerikaniziraju relativno brzo, te da u tom procesu brzo "pokupe" i loše američke navike, kao što je pomanjkanje kretanja i često odlaženje u fast food restorane.

XS
SM
MD
LG