Linkovi

Irački čelnici se tuže na uplitanje izvana (13/12/04) - 2004-12-13


Iračani se bliže izborima, zakazanim za kraj siječnja, no neki čelnici se već žale na uplitanje izvana. Na nedavnoj konferenciji u Egiptu, susjedne zemlje razgovarale su o načinima za stabilizaciju Iraka. Neki analitičari smatraju da susjedi Iraka aktualnu situaciju zapravo shvaćaju kao priliku za promicanje vlastitih interesa.

Tijekom odvojenih posjeta Washingtonu, irački predsjednik Ghazi al-Yawar i jordanski kralj Abdulah požalili su se na uplitanje Irana i Sirije u unutarnje poslove Iraka. Kralj Abdulah čak je optužio Iran da u Irak namjerava poslati milijun Iranaca koji će glasati za šijitske kandidate. Analitičar za Srednji istok Larry Diamond sa Sveučilišta Stanford kaže da nastojanja Irana da utječu na iračke šijite ne bi trebala nikoga iznenaditi, jer Iran oduvijek nastoji proširiti svoj verjski i politički utjecaj u regiji – posebno u Iraku.

"Mislim da žele uspostaviti zonu utjecaja nad šijitima u cijeloj regiji, kako bi ostvarili hegemoniju nad područjem koje se proteže kroz južni Irak u Kuvajt, pa čak i u Saudijsku Arabiju. Iran istovremeno pokušava konsolidirati svoj utjecaj nad šijitima u Perzijskom zaljevu, ali i svoju poziciju dominantne sile u regiji."

Politički stručnjak David Phillips iz Centra za međunarodne odnose kaže da bi nacionalistički osjećaji Iračana mogli onemogućiti bilo kakve pokušaje uspostavljanja teokracije u toj zemlji. Ipak, on smatra da će iranski elementi postajati sve aktivniji ukoliko šijitska većina osvoji vlast.

"Ukoliko Iran pokuša utjecati na zbivanja u Iraku, mislim da se to neće dogoditi pred izbore, već nakon što se organizira ustavno povjerenstvo i nakon što Iračani započnu raspravljati o tome kakvu će podjelu vlasti imati u budućnosti."

Na udaru kritika našla se i Sirija. Neki irački i američki dužnosnici žale se da sirijska vlada ne čini dovoljno da bi obuzdala Saddamove lojaliste u Siriji, za koje se vjeruje da pomažu pobunjenicima u Iraku. Sirijski veleposlanik u Washingtonu Imad Mustafa odbacuje ove optužbe, ističući da njegova vlada surađuje s američkim i iračkim snagama na zaustavljanju dotoka oružja i terorista u Irak preko sirijske granice. Ipak, sirijski dužnosnik dodaje da njegova vlada pažljivo prati situaciju u Iraku.

"Strahujemo da bi izbori mogli dodatno podijeliti iračko društvo po regionalnim, vjerskim i frakcijskim linijama. To bi nadalje moglo dovesti do eskalacije nasilja, bezakonja i kaosa."

Analitičar David Phillips vjeruje da je u interesu svih iračkih susjeda da Irak bude stabilan, te da je u interesu Iračana da očuvaju jedinstvo i spriječe jačanje kaosa, koji bi pogodovao vanjskom uplitanju.

XS
SM
MD
LG