Linkovi

Kandidat za ministra domovinske sigurnosti poslovao s ministarstvom? (11/12/04) - 2004-12-11


"New York Times" i "Washington Post" na naslovnicama velik prostor daju naglom povlačenju kandidata predsjednika Busha za ministra domovinske sigurnosti, Bernarda Kerika. Oba lista navode službene razloge povlačenja kandidature – 'imigracijski status bivše dadilje i kućne pomoćnice' -, ali se spekulira i onim manje službenim, a vjerojatno po kandidata neugodnijima.

Premda – kako kažu dužnosnici – Bernard Kerik još niti nije podnio svoje izjave o prihodima, prema kojima bi se pred Senatom prosuđivalo i o njegovoj etičnosti, niti je FBI završio svoju provjeru, već se počelo govorkati o pojedinostima koje bi se neminovno čule u procesu potvrde imenovanja, u Senatu. Primjerice, kako piše washingtonski list, Kerik je zaradio više od 6 milijuna dolara od firme Taser International, koja je vrlo unosno poslovala s Ministarstvom domovinske sigurnosti. Dotična tvrtka proizvodi električne palice, koje koriste mnoge policije diljem svijeta.

"Washington Post" podsjeća na jedan slučaj koji se tjednima odvija pred saveznim sudom u Washingtonu, ali ne uz veliku pompu niti uz preveliku pažnju javnosti. Riječ je o argumentima koje Pentagon navodi kao razloge za zatočenje osumnjičenika u bazi Guantanamo Bay, njih oko 550 koliko ih se još tamo nalazi. Među navedenim razlozima su, primjerice: obuka za bombaša samoubojicu, posjedovanje popisa židovskih ciljeva u New Yorku, planiranje napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu i slično. Čitaj ovaj postupak rezultat je ranije odluke suda prema kojoj posebnim vojnim saslušanjima treba provjeriti opravdanost zatočenja. Tako sada, kako piše Post, posebna vojna komisija provjerava svaki pojedinačni slučaj zatočenja u Guantanamu. Do sada je provedeno 475 saslušanja, jedan je muškarac oslobođen, za 193 je naređeno da ostanu u zatvoru, a slučajevi ostalih još su u postupku.

XS
SM
MD
LG