Linkovi

Završetak misije NATO-a u BiH (8/12/04) - 2004-12-08


Ovog su mjeseca pripadnici SFOR-a, predvođeni NATO savezom, uspješno okončali svoju misiju u Bosni i Hercegovini. U proteklih devet godina postrojbe NATO saveza su osiguravale uvjete za provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. Taj sporazum, kojeg su potpisali predstavnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske i tadašnje Jugoslavije, rezultirao je okonačanjem borbi, a sve strane su se obvezale da će uzajamno poštivati suverenitet, te da će prijepore rješavati mirnim putem.

Više od 500 tisuća vojnika, iz preko 40 zemalja, uključujući i Sjedinjene Države, služilo je u Bosni i Hercegovini, a da nijedan od njih nije ubijen u nekoj neprijateljskoj akciji. Glasnogovornik State Depratmenta, Richard Boucher, kaže da, iako je posao stabilizacijskih snaga gotov, Sjedinjene Države i NATO savez ne napuštaju tu regiju.

"Novo zapovjedno mjesto NATO saveza u Sarajevu nastavit će blisku suradjuju s Europskom unijom, nastavit će provoditi reformu obrambenih snaga, zatim hapsiti optužene za ratne zločine, te raditi s lokalnim vlastima na borbi protiv terorizma. Ovo je prijelazni period - kraj jedne i početak druge misije koju vodi Europska unija kako bi pomogla vladi Bosne i Hercegovine, kao i stanovništvu te zemlje da dovrše reforme i približe se Europi," rekao je Boucher.

Američki državni tajnik, Colin Powell, je, govoreći o ovoj temi 2. prosinca, rekao da će ovi novi aranžmani, koristeći energiju i od NATO saveza i Europske unije u podršci lokalnim naporima, pomoći stanovništvu Bosne i Hercegovine u dostizanju njihovog cilja, a to je integracija u euro-atlanske organizacije.

Europska unija je ponudila da ona vodi novu stabilizacijsku misiju u Bosni i Hercegovini, a kroz operaciju "Althea", trebaju se osigurati uvjeti da gradjani Bosne i Hercegovine dovrše obnovu svoje zemlje i izgrade dugogodišnju budućnost u Europi. Glasnogovornik State Departmenta, Richard Boucher, je naglasio da će Sjedinjene Države podržati Europsku uniju u novoj misiji koja će se odvijati i uz potporu NATO saveza u okviru aranžmana poznatog pod imenom "Berlin Plus".

Sjedinjene Države vjeruju da je uspješan kraj nastojanja NATO saveza da se staibilizira situacija u Bosni i Hercegovini veliki dogadjaj za stanovnike te zemlje te da pokazuje koliko daleko su odmakli u izgradnji trajne, miroljubive i multietničke budućnosti.

XS
SM
MD
LG