Linkovi

Odlazak Toma Brokawa, popularnog voditelja dnevnika mreže NBC (3/12/04) - 2004-12-02


Tri javne televizijske mreže – NBC, CBS i ABC - desetljećima su svojim gledateljima služile kao jedan od glavnih izvora informacija i zabave. Sve te tri mreže emitiraju svoj glavni dnevnik u 18 i 30. Međutim, te bi emisije mogle uskoro krenuti na put u zaborav, s obzirom da je jedan od popularnih voditelja - Tom Brokow - sinoć imao svoj zadnji nastup, dok je drugi, Dan Rather, najavio odlazak u mirovinu.

Tom Brokaw, voditelj glavnog dnevnika na NBC-u, bio je i jedini zapadni voditelj koji se uživo javljao za vrijeme pada Berlinskog zida 9. studenog 1989.

Stručnjak za povijest televizije Jeff Alan kaže da je Brokaw bio vrlo popularan voditelj, jer su gledatelji jasno mogli vidjeti da strastveno voli svoj posao: "Kada je stajao na Barlinskom zidu, osjećao je istu strast koju su osjećali i Nijemci oko njega. To je duboko utjecalo na njegov život. Na njemu se vidjelo da doista živi za novinarstvo."

Pad Berlinskog zida samo je jedan od niza povijesnih događaja o kojima je Brokaw izvještavao. Karijeru je počeo 1962, kao mladi novinar u Omahi u Nebraski. Voditelj glavnog dnevnika NBC-a postao je 1982. Na tom je poslu putovao diljem svijeta.

U dobro pamćenom javljanju nekoliko sati nakon masakra na Trgu Tiananmen 1989, Brokaw i njegova televizijska ekipa prošla je na biciklima ulicama Pekinga. Koristeći kameru skrivenu na jednom biciklu, Brokaw je američkim gledateljima prvi pokazao ulice Pekinga, na kojima su u nasilnim sukobima s vladinim snagama ubijene ili ranjene tisuće prosvjednika. Brokaw je također izvještavao o ratu u Vijetnamu, skandalu Watergate i širenju epidemije AIDS-a.

Kada je postao voditelj na NBC-u, dnevnici tri glavne televizijske mreže privlačili su gotovo 29 milijuna gledatelja, odnosno, oko tri posto ukupnog gledateljstva – pokazuju statistike. Jeff Alan, koji je napisao knjigu o televizijskim voditeljima koji su oblikovali američke medije, kaže da velike javne tv mreže više ne zauzimaju tako važno mjesto u javnosti kao prije: "1982, kada su Tom Brokaw i njegovi kolege Dan Rather i Peter Jennings preuzeli voditeljske stolice u glavnim dnevnicima tri javne mreže, nije bilo daljinskih upravljača, nije bilo kablovske televizije poput CNN-a, koji je u to doba tek zaživljavao. Gledatelji su, znači, morali ustati da bi promijenili program."

Danas publika ima znatno više izbora. Uz kablovsku televiziju, i Internet postaje sve važniji izvor informacija. Ipak, velike javne mreže i dalje privlače najviše gledatelja. Prema podacima, programe mreža ABC, NBC i CBS i dalje svaku večer prati 26 milijuna gledatelja – odnosno, gotovo deset puta više nego što ih prati informativne programe kablovskih televizijskih mreža CNN i Fox News. Iako je sinoć napustio glavnu informativnu emisiju, Tom Brokaw namjerava i dalje ostati prisutan na televiziji. Nedavno je najavio da će, nakon odlaska u mirovinu, raditi na dokumentarnim programima NBC-a.

XS
SM
MD
LG