Linkovi

Rad zagađuje zrak i utječe na klimu? - 2004-11-28


Nakon analiziranja podataka prikupljenih tokom više od četrdeset godina u oko deset tisuća meteoroloških postaja, znanstvenici američke Nacionalne uprave za oceanografiju i meteorologiju i Sveučilišta Reading, iz Britanije, otkrili su da temperaturne razlike između dana i noći vrlo jasno slijede ritam petodnevnog radnog tjedna. Povećanje zagađenja zraka zbog prometa i drugih izvora, tijekom pet dana u kojima većina stanovništva radi, očituje se na klimu, tvrde znanstvenici.

Oni su isključili sve ostale moguće prirodne uzroke, - poput mjesečevog ciklusa -, kao i mogućnost da se radi o slučajnoj podudarnosti. Jedini faktor koji je, prema njima, preostao kao objašnjenje fluktuacija u ritmu ponedjeljak-petak jest odlazak i povratak ljudi s posla u tih pet dana u tjednu. Nalazi ove studije objavljeni su časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Pokazalo se da veličina čestica zagađenja određuje hoće li se temperaturna promjena očitovati kao zagrijavanje ili zahlađenje: male čestice, - nastale, recimo, izgaranjem prirodnog plina -, povećat će stvaranje sloja oblaka, te tako zagrijati područje ispod oblaka. Taj se mehanizam očituje višim temperaturama tijekom radnih dana u istočnom području Sjedinjenih Država.

Veće čestice zagađenja, - poput onih koje ispuštaju elektrane na ugljen -, djeluju upravo suprotno: apsorbirajući sunčevo zračenje, te čestice izazivaju pojačano isparavanje sloja oblaka, što dovodi do spuštanja temperatura. Taj mehanizam izaziva niže temperature tokom radnih danana američkom Srednjem zapadu, posebice u blizini elektrana na ugljen. Za sada, ovakva su objašnjenja samo teorija. Međutim, znanstvenici tvrde da jednako kao što je sigurno da do ovih temperaturnih fluktuacija dolazi, tako je sigurno i da iza njih stoji ljudska aktivnost.

Ono što autori studije dalje izvode iz svojih nalaza mogao bi biti jedan od ključnih argumenata u mnogo većoj raspravi - onoj o globalnom zagrijavanju. Zagovornicima tvrdnje da se ne može sa sigurnošću ustvrditi da je porast prosječne godišnje temperature u posljednjih stotinu godina izazvan ljudskom djelatnošću, autori ove studije poručuju: 'Pokazalo se da ljudska djelatnost djeluje na klimu čak i u samo pet dana, a kako onda ne bi u stotinu godina!'

XS
SM
MD
LG