Linkovi

Društvo National Geographic kartografira svijet (17/11/04) - 2004-11-17


Zamislite koliko je teško kartografirati čitav svijet! A, upravo to čini National Geographic Society svakih nekoliko godina. Nedavno je objavljeno osmo izdanje njegovog "Atlasa svijeta", s više od 15 tisuća promjena u odnosu na prethodno izdanje, objavljeno prije pet godina.

Predgovor "Atlasa" obećava korisnicima pristup i najudaljenijim područjima svijeta. Glavni kartograf Društva National Geographic Allen Carroll kaže da atlas odražava proučavanje zemljopisa kao glavnu aktivnost Društva kroz čitavu njegovu povijest. Uz zemljopisne karte, tu su i ekonomski i politički profili svake zemlje, kao i posebne kulturološke karte, poput rasprostranjenosti vjera i jezika.

"U središtu našeg atlasa su i dalje takozvane političke karte. No, bez obzira koliko one bile lijepe naizgled i korisne, one su prejednostavan način gledanja na svijet: on je mnogo zanimljiviji i neuredniji nego što izgleda na političkim kartama. Uredne granice i točke koje označavaju naselja ne odražavaju složenosti i promjene koje se događaju. Zato smo dodali nove stranice posvećene sukobima, teroru, migracijama, opskrbi svježom vodom, prijevozu, telekomunikacijama i drugim pitanjima koja odražavaju svu zanimljivost zemljopisa," kaže naš sugovornik.

Među novim pojedinostima na samim kartama su, recimo, linije superbrzih željeznica kao i lokacije za lansiranje svemirskih letjelica. Kartograf Carroll kaže da je posebna pozornost pridana gradovima.

"Unutar posljednjih nekoliko godina dogodilo se da više od polovice stanovništva svijeta živi u gradovima. To je ogromna promjena iz prošlosti koja se temeljila na agrarnoj ekonomiji u sadašnjost urbane, međunarodne ekonomije, zasnovane na informacijama," kaže Carroll.

Neke od promjena na kartama izazvale su kontroverze, poput dodavanja sekundarnog naziva Arapski zaljev tradicionalnom Perzijskom zaljevu. No, mnoge promjene nemaju nikakve političke uzroke.

"Najviša točka svijeta nešto je viša, a najniža nešto niža nego u prošlom izdanju. Mt. Everest je dva metra viši, ali ne zato što se izdignuo za dva metra, nego su metode mjerenja koristeći najnoviju tehnologiju postale mnogo točnije. Najniža kopnena točka - obala Mrtvog mora - postala je niža zbog spuštanja razine Mrtvog mora," kaže nam.

Za slučaj promjena, "Atlas" ima i integrirani web sajt za svaku političku kartu: ukoliko dođe do promjene naziva ili granica, korisnici atlasa mogu otisnuti na pisaču i prilijepiti na kartu u atlasu promijenjeni dio. No, to neće trebati činiti dugo: Allen Carroll i njegovi kolege, uz izradu karata i ilustracija za brojne publikacije Društva National Geographic, već rade na slijedećem izdanju "Atlasa svijeta".

XS
SM
MD
LG