Linkovi

Državni tajnik Colin Powell o islamu (15/11/04) - 2004-11-15


Sjedinjene Države su predane poticanju političke reforme i promicanju demokratskih vrijednosti na Srednjem istoku i Sjevernoj Africi. To je bila glavna poruka državnog tajnika Colina Powella na prošlotjednoj godišnjoj večeri s muslimanskim čelnicima koja se održava tijekom svetog mjeseca Ramazana.

"Želja za reformom i modernizacijom treba poteći iznutra, a njena se postignuća trebaju osjetiti na domaćem terenu. Reforma i modernizacija ne mogu biti nametnuti izvana. Izvana se može pomoći ako je ta pomoć mudro prilagođena uvjetima svakog društva s punim uvažavanjem njegove kulture i povijesti."

U protekle dvije godine Sjedinjene Države pomogle su u oslobađanju više od 50 milijuna Muslimana od opresivnih režima u Afganistanu i Iraku. Sjedinjene Države su preuzele inicijativu kako bi okončale krize koje su bile toliko tragične po muslimanske narode, kazao je Colin Powell te dodao, “mnoge neugodne i neistine stvari su rečene o Sjedinjenim Državama, ali činjenice govore za sebe.”

"Predsjednik Bush će u sljedeće četiri godine agresivno krenuti prema naprijed po pitanju srednjoistočnog mirovnog procesa, po pitanju reforme i modernizacije, učvršćivanja demokracije na mjestima gdje nikada ranije nije postojala i u vezi borbe protiv terorizma."

Državni tajnik Powell kaže da će reforme u konačnici biti uspješne zato što su sloboda i demokracija snažne univerzalne vrijednosti, a ne samo zapadnjačke ili američke vrijednosti.

XS
SM
MD
LG