Linkovi

'Flyboys' (14/11/04) - 2004-11-13


Jedna neispričana priča iz Drugog svjetskog rata inspirirala je bestseller "Flyboys" - "Letači", koji se ovih dana pojavio u prodaji u ponovljenom izdanju. Autor knjige je James Bradley, čija je prva knjiga s temom ratne povijesti, "Zastave naših očeva", jedan od najvećih izdavačkih uspjeha posljednjih godina.

Njegovo najnovije djelo govori o devet američkih letača, oborenih iznad Pacifika. Ova priča o hrabrosti, tragediji i jednom nevjerojatnom bijegu, koji će izmijeniti američku povijest, dobar je pratilac u dane odavanja počasti veteranima.

Otac Jamesa Bradleya bio je jedan od šest vojnika fotografiranih u vrijeme Drugog svjetskog rata kako uzdižu američku zastavu na japanskom otoku Iwo Jima. Priču o njihovim sudbinama, Bradley je iznio u knjizi "Zastave naših očeva", koja mu je, zauzvrat, donijela pravu poplavu sugestija o drugim ratnim pričama, koje još nisu objavljene. Priča koja mu je privukla pažnju došla je od jednog odvjetnika iz Iowe, koji je prisustvovao tajnom suđenju na otoku Guamu, 1946. godine.

"To je bilo suđenje za ratne zločine nekim japanskim časnicima zbog odrubljivanja glava osmorici američkih letača, na otoku Chichi Jima. Nitko nije znao za tu priču, čak niti njihove obitelji. Vlada je suđenje proglasila tajnim, jer se smatralo da je sudbina mladih letača bila preužasna da bi se mogla reći njihovim roditeljima. No, ne samo to su osmorica letača bila ubijena, ali deveti nije. Ime tog devetog je George Bush" - rekao je James Bradley.

Od tog dana, James Bradley slijedi trag te priče, i ona na koncu postaje njegova druga knjiga, nazvana "Letači". Naslov knjige se odnosi na pilote iz mornarice i iz kopnene vojske koji su u rat stigli iz vrlo različitih civilnih života. Recimo, sedamnaestogodišnji Dick Woellhof, iz ruralnog Kansasa, bio je premlad da se prijavi u vojsku bez odobrenja majke. George H. W. Bush je bio taman pred upisom na sveučilište Yale, kad se odlučio javiti u rat, a fakultetu se vratio tek nakon rata.

Kao letači, ti su mladići postali sastavni dio ključne i vrlo opasne misije. "Osim podmorničara, piloti koji su polijetali i slijetali na nosač zrakoplova imali su najopasniji posao u Drugom svjetskom ratu. A, kad se pogleda tijek rata na Pacifiku, vidi se da se praktički radilo o pomorskom ratu s tek nekoliko otočića – Tawa, Guadalcanal i Iwo Jima. Ti su otočići bili osvojeni i korišteni praktički kao piste i baze zrakoplova za napade na Japan" - kazao nam je James Bradley.

U rujnu 1944, George Bush je pilotirao bombarderom koji je bio oboren nedaleko od otočića Chichi Jima, mjesta gdje su se nalazile ključne komunikacijske postaje, nekih tisuću kilometara od Japana. Dvojica članova posade su poginula, ali je budući predsjednik uspio iskočiti iz zrakoplova. Više od tri sata je veslao na splavi. "Tada je ugledao kako se iz vode uzdiže periskop i pomislio da mu je došao kraj, jer je to japanska podmornica. No, dogodilo se nešto nevjerojatno , to je, naime, bila američka podmornica, koja ga je spasila. I taj spašeni mladić je 44 godine kasnije postao predsjednik."

Osmorica drugih oborenih letača krenula su prema otočići Chichi Jima, gdje su bili zarobljeni i, nakon nekoliko mjeseci, pogubljeni odrubljivanjem glava na zapovjed japanskih časnika. Postupak je toliko užasnuo japanske vojnike da su pristali izvršiti ih tek kada im se zaprijetilo smrću: jedan od njih je dezertirao i nikada nije bio pronađen, a jedan je izvršio ritualno samoubojstvo.

James Bradley vjeruje da je njegova knjiga obiteljima ubijenih letača dala razloga da budu na njih vrlo ponosni: "Otkrio sam da nisu molili za živote, nisu odali nikakve tajne; otišli su u smrt neokrnjene časti. Za mog se oca smatralo da je heroj jer se našao u situaciji koja je bila ovjekovječena fotografijom. A, ovdje, samo jedan otočić dalje, našli su se ti letači koje nitko nije smatrao herojima, jer nitko nije niti znao tko su oni."

James Bradley se nada da će njegova knjiga u ispravljanju te nepravde.

XS
SM
MD
LG