Linkovi

Veterani bez zdravstvenog osiguranja (10/11/04) - 2004-11-10


'Veterani se vraćaju iz Iraka, ali ne svi sa zdravstvenim osiguranjem,' piše "Christian Science Monitor". Praktički svi, osim onih koji dolaze s ratnim ozljedama i već se liječe, našli su se bez zdravstvenog osiguranja, jer, kako piše bostonski list, američka Uprava za veterane nije bila spremna za prihvat 170 tisuća vojnika koji su se vratili iz rata. Prijelaz iz rata u mirnodopski život nije lagan i mnogima od njih treba liječnička skrb, međutim, bez posizanja duboko u vlastiti džep, oni je još mjesecima neće moći dobiti na državni račun. Uprava za veterane raspolaže sa 158 bolnica i više od 800 klinika, ali, da bi udovoljila samo najakutnijim potrebama, morala je ozbiljno ograničiti usluge postojećim korisnicima. Najteži je slučaj s rezervistima i nacionalnom gardom, koji trenutno čine 45 posto svih američkih postrojbi u Iraku.

"Monitor" navodi nedavnu studiju Sveučilišta Harvard, prema kojoj gotovo milijun i 700 tisuća veterana iz prethodnih ratova nema zdravstveno osiguranje, što je za 13 posto više nego 2000. godine. U slučaju veterana mlađih od 25 godina, svaki treći je bez zdravstvenog osiguranja. Kako ističe bostonski dnevnik, pitanje zdravstvenog osiguranja veterana prečesto se pretvara u politički vrući krumpir koji se samo prebacuje iz ruke u ruku.

"Washington Post" piše da su se kongresni demokrati vratili u glavni grad u prilično lošem raspoloženju i sa znakovima neslaganja među vodećim zastupnicima, ali – kako kažu – odlučni da predsjednika Busha pozivaju na odgovornost za sve što smatraju njegovim lošim odlukama. Demokratski čelnici najavljuju da će glasno istupati po pitanju Iraka, porezne politike i proračunskog deficita. "Sada predsjednik neće moći prebacivati krivnju na druge, jer republikanci imaju punu kontrolu nad Bijelom kućom i Kongresom," upozoravaju demokrati, koji odbacuju tvrdnje da je republikancima više nego njima stalo do tradicionalnih vrijednosti. U međuvremenu, demokratski stratezi pozivaju čelništvo stranke da "zaustavi klizanje nizbrdo, koje traje već 40 godina", te da vjeruje instinktima i inteligenciji glasača.

XS
SM
MD
LG