Linkovi

Koliko košta rat u Iraku? (6/11/04) - 2004-11-06


Rat u Iraku počeo je u ožujku 2003. Većina ekonomista vjeruje da za računanje troškova rata treba prvo znati hoće li rat biti riješen brzom pobjedom, ili će trajati godinama. Kongres je do sada tri puta odobrio izvanredna izdvajanja za financiranje troškova u Iraku. O troškovima rata u Iraku razgovarali smo s Davidom Goldom, profesorom ekonomike na sveučilištu New School University u New Yorku i ekonomistom Markom Zandijem iz tvrtke Economy.com.

Profesor Gold vjeruje da su dosadašnje procjene rata u Iraku, kao i odobrena izdvajanja za njegovo financiranje – preniski.

"Te brojke prvenstveno proizlaze iz proračunskih izdvajanja, dakle iz toga koliko vlada troši. Koliko sada znamo, do sada je potrošeno 120 do 140 milijardi. Također znamo da će vlada u novoj fiskalnoj godini tražiti dodatna izdvajanja za Irak, koliko znamo između 50 i 70 milijardi dolara, što će ukupna izdvajanja povećati na gotovo 200 milijardi dolara. No, problemi tu tek počinju. Ima mnogo onih koji čak prognoziraju da će rat u Iraku koštati američko gospodarstvo i do 270 milijardi dolara," kaže Gold.

Ta je brojka prevelika – kaže naš drugi sugovornik, ekonomist Mark Zandi, dodajući: "Mislim da će nas rat u Iraku koštati otprilike 50 milijardi dolara godišnje. Možda malo više, ili malo manje, no u svakom slučaju oko 50 milijardi dolara na godinu."

Nakon 19 mjeseci sukoba u Iraku, kako se taj rat odrazio na američko gospodarstvo? Ekonomist David Gold smatra da je utjecaj rata bio negativan.

"Dijelom i zbog toga što, kada vlada potroši 150 milijardi dolara na rat, vjerojatno nije financirala nešto drugo. Znamo, na primjer, da je za obrazovanje i domovinsku sigurnost izdvojeno manje od planiranog. Drugi dio cijene rata je rastući deficit. To se neće primijetiti još neko vrijeme, no već sada vidimo da su kamatne stope počele rasti. Vidimo da su strane vlade počele kupovati manje američkih obveznica. Vrijednost dolara pada…Znamo da je cijena nafte počela rasti. Jedan od razloga za to jest da trgovci naftom brinu zbog nestabilnosti na Srednjem istoku. A za nas, to znači da ćemo morati trošiti više za benzin, a manje za druge stvari," kaže Gold.

Iako se ekonomist Mark Zandi slaže da je rat donekle negativno utjecao na američko gospodarstvo, ipak ukazuje da se gospodarska situacija popravlja, unatoč ratu.

"Rat se na naše gospodarstvo odrazio na više načina. Očito, tu su proračunska izdvajanja. Posuđujemo novac da bismo mogli financirati rat i to nije dobro. Drugo, zbog rata u Iraku porasle su cijene nafte i drugih energenata, a to našem gospodarstvu nije lako apsorbirati. Međutim, treba isto tako istaknuti da se, iako je bio usporen, gospodarski rast oporavio. Nije tako visok kako bismo mi to željeli, ali mislim da se kreće u pravom smjeru," kaže naš sugovornik.

"Gospodarstvo je svakako u boljem stanju nego prije dvije ili tri godine, bez obzira na rat u Iraku," zaključuje ekonomist Mark Zandi.

XS
SM
MD
LG