Linkovi

Politika je 'in', a glasačka apatija 'out' (3/11/04) - 2004-11-03


Izbori naravno dominiraju i naslovnicama američkih medija. "Washington Post" tako jutros piše da je "politika "in", a glasačka apatija "out"". Kako piše "Post", diljem zemlje glasalo je oko 173 milijuna i 600 tisuća glasača – što je brojčano najveći odziv u američkoj povijesti.

O masovnom odzivu piše i "New York Times" pod naslovom "Podijeljeno biračko tijelo ujedinjeno u odlučnosti da glasa". "Amerikanci su jučer ponovno otkrili značenje demokracije", piše njujorški list. "Times" bilježi da su se birališta diljem zemlje otvorila rano ujutro i da su ljudi bili odlučni dati svoj glas unatoč mjestimičnim mehaničkim problemima sa strojevima za glasanje, dugim redovima, pa i povremenom otvorenom neprijateljstvu između pristaša dviju stranaka.

Najtiražniji američki dnevnik "USA Today" prenosi agencijsku vijest da su mladi i ovaj put – uglavnom izostali s birališta. Prema postojećim podacima, manje od deset posto glasača koji su izišli na birališta bili su u dobnoj grupi između 18 i 24 godine – a to je uobičajeni postotak mladih na izborima. I novih je glasača bilo oko deset posto – unatoč znatnim naporima obje strane, pogotovo demokrata, da regrutiraju glasače među studentima.

"Christian Science Monitor" uspoređuje sustav glasanja u Sjedinjenim Državama sa sustavima u drugim demokratskim zemaljama svijeta. "Dok su Amerikanci glasali putem bušenih kartica, poluga, kompjutorskih ekrana i papirnatih glasačkih listića, glasači u mlađim demokracijama čudili su se zastarjeloj složenosti američkog sustava," piše bostonski dnevnik. "Monitor" podsjeća da Sjedinjene Države šalju svoje promatrače na izbore diljem svijeta, no da američki sustav od spornih izbora 2000. nema toliko kredibiliteta kao ranije. Bostonski dnevnik također ističe da ujednačeni sustav glasanja, kao što je u Indiji, gdje svi glasaju elektronskim putem, uklanja mogućnost pogrešaka i problema, koji se javljaju u složenom, neujednačenom sustavu poput američkog.

XS
SM
MD
LG