Linkovi

Medicina i politika: liječnici u američkom Kongresu (3/11/04) - 2004-11-03


Vjerojatno su samo oni kojima politika teče krvnim žilama umjesto krvi bili svjesni da je u još uvijek važećem sastavu američkog kongresa, između 535 zastupnika i četiri delegata bez prava glasa, samo osam liječnika. No, znanstvenici sveučilišta Johns Hopkins proveli su vrlo detaljnu statističku i biografsku analizu kongresnih dokumenata. Za period od 1960 do danas, sve skupa je samo 25 liječnika imalo mandat bilo u jednom ili drugom domu kongresa, točnije 1,1 posto od ukupno 2196 članova zastupničkog doma i senata.

Povijesno gledano, kažu znanstvenici – koji su svoje nalaze publicirali u časopisu "Journal of the American Medical Association" -, taj nedostatak liječnika u Kongresu predstavlja ozbiljno skretanje s izgleda kongresa u prvom stoljeću postojanja Sjedinjenih Država. Podaci pokazuju da je od 1789. do 1889. gotovo 5 posto mjesta u kongresu pripadalo liječnicima, izabranim za zastupnike ili senatore. Ustvari, čak 11 posto potpisnika Deklaracije neovisnosti bili su liečnici.

"Postoji izvjesna ironija u našim nalazima," kaže voditelj studije Thomas Suarez, ravnatelj programa medicinskog obrazovanja u bolnici Sinai, u Baltimoreu, i pojašnjava: "Pitanje zdravstvene skrbi visoko je kotiralo u predsjedničkim predizbornim debatama, nacionalna potrošnja na zdravstvenu skrb je rekordnih 14 posto bruto društvenog proizvoda, a isto tako rekordnih 45 milijuna Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje. Naizgled, reklo bi se da potreba za liječnicima među izabranim zakonodavcima nikada nije bila veća, a, svejedno, tako ih je malo u odajama moći u Washingtonu."

A, koji profesionalni profili čine zastupnike u kongresu i senatore? U zadnja četiri desetljeća, gotovo pola su ih bili – ili su još uvijek – odvjetnici. Iz biznisa ih je došlo 13 i pol posto, iz javnih službi 10 posto, iz obrazovanja 7 i pol posto. Do devetorangiranih liječnika, još su tu i zastupnici koji su potjecali iz vojske, bankarstva, te iz medija ili iz industrije zabave.

XS
SM
MD
LG