Linkovi

Hrvatska - 'kandidat druge vrste' (31/10/04) - 2004-10-30


Hrvatska je kandidat za Europsku Uniju nove vrste. Kao prva zemlja regije ubačena u proces, Hrvatska je startala s visokih pozicija jer je ekologija jedino poglavlje priprema za članstvo u EU koje zahtijeva duže od srednoročja.

Po mnogim je parametrima, pogotovo gospodarskim, Hrvatska pri sredini ili vrhu novih članica EU. Iako će u Uniju ući – ili bi trebala zadovolji li kriterije 1. siječnja 2007. godine - Rumunjskoj je tek nekidan priznato dostizanje razine funkcionirajuće tržišne ekonomije.

No, radi posebnih uvjeta avis europske Komisije s mišljenjem da je Hrvatska spremna za pregovore prelomljen je na stranu pozitivne preporuke jednom jedinom rečenicom, onom o suradnji s Haagom. Haag a ne objektivno stanje slično onom kod novih članica Unije u njihovoj uznapredovaloj fazi približavanja nastavili su ovaj proces – što ilustrira koliko je zadovoljavanje političkih kriterija za Uniju značajnije od ekonomskog dijela.

Zadnjih je dana u Bruxellesu održano nekoliko radih sastanaka predstavnika organa državne uprave i europske Komisije. Riječ je o finom podešavanju odnosa, preciznije rečeno približavanju u specijaliziranim područjima, recimo veterinarskoj i fitosanitarnoj zaštiti, sustavu oporezivanja, trgovinskim povlasticama ili režimu carinjenja.

Iako medijski nisu zanimljivi kao susreti poličara, ovi su sastanci značajni jer svaki nosi nov korak približavanja i jer već u ovom trenutku, čak i bez službeno otvorenih pregovora, oni sadrže sve značajke takozvanog procesa pre-screeninga, dakle tehničkih priprema za detaljno pretresanje kompatibilnosti hrvatskih zakona i prakse s europskima.

Hrvatskom se, izravno ili usput, bavi skoro 200 dužnosnika u većini Komisijinih općih uprava. No, Hrvatska je drugačiji kandidat. U Rimu su njezni predstavnici podastrijeli izjavu o prihvaćanju europskog Ustava – dokumenta čije će stupanje na snagu stvoriti formalne uvjete za primanje Hrvatske u Uniju. Kada je postala kandidatom Hrvatska je promptno dobila mjesto na stranici proširenja na web-site europske Komisije i bila je obrađena na jednak način kao preostali kandidati. Kratko nakon toga sve se promijenilo te sada program zainteresirane vodi izravno na dio Vanjskopolitičkih odnosa i na zapadni Balkan. Time je Komisija dala do znanja da joj je Hrvatska kandidat ali nove vrste, koji pripada regiji.

Stvari će se izmijeniti s novom Komsijom u kojoj će povjerenik za proširenje, Finac Olie Rehn u svom resoru osim pojedinih kandidata imati i sve zemlje zapadnog Balkana. Uzgred, pri poravnavanju politika Unije i partnerskih zemalja službeni dokumenti obavezno ističu dvojnost da je Hrvatska zemlja – kandidat ali i država obuhvaćena procesom stabilizacije i pridruživanja u regiji zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG