Linkovi

Useljavanje - zanemarena tema u predizbornoj kampanji (26/10/04) - 2004-10-26


'Američke granice – uspavano pitanje predsjedničke predizborne kampanje,' piše "Christian Science Monitor", iz Bostona. Tisuće ilegalnih useljenika dnevno, možda i pola milijuna godišnje, koji krše američke zakone o useljavanju, često uz pomoć krijumčara i organiziranog kriminala, postaju sve više crvena krpa u očima i političara, a još više građana. No, u predizbornoj kampanji, o tom se pitanju ne govori previše, ističe bostonski list i objašnjava: obojica kandidata, naime, preferiraju neki oblik ozakonjenja ilegalnog statusa, što je – prema anketama – suprotno željama građana. Gallupova anketa je ndavno pokazala da čak 49 posto Amerikanaca preferira smanjenje zakonitog useljavanja, a nezakonito je trn u oku većini.

Na naslovnici "New York Timesa" pažnju privlači jedan od rijetkih članaka koji ne govori o izborima, a izborio se za istaknuto mjesto. Riječ je o rezultatima korištenja testiranja DNA, koji se odražavaju na poboljšanje stanja kriminala u najvećem američkom gradu. Otkako je policija počela koristiti testiranje DNA ne samo u slučajevima ubojstava i silovanja, nego čak i u provalama, postotak rješavanja slučajeva provala značajno se poboljšao. Prije toga, recimo 2002, policija je uspijevala uhititi osumnjičene provalnike samo u 15 posto slučajeva. Sada, rezultati su toliko dobri da se testiranje planira proširiti i na krađe automobila, te ulične pljačke.

"Washington Post" je na naslovnicu doveo pitanje o kojemu će se, kako se čini, s vremenom sve više govoriti: masovno širenje plastične kirurgije među tinejdžere. Postotak djevojaka – pa čak i djevojčica od 14 godina – koje žele kirurškim zahvatom izmijeniti svoju vanjštinu postaje alarmantan, piše washingtonski list. Dapače, više se ne radi samo o uljepšavanju nosa, što je ranije bio najčešći estetsko-kirurški zahvat kod mladeži, nego o povećanju grudi, uklanjanju rebara, liposukciji, zatezanju trbuha, ukošavanju očiju i drugim zahvatima. Javljaju se sve češće i stručnjaci koji upozoravaju na moguće opasnosti plastične kirurgije kod tako mladih djevojaka, no, kako piše Post, još uvijek je mnogo kirurga koji takve zahvate izvode bez puno pitanja, pa čak i bez dozvole roditelja.

XS
SM
MD
LG