Linkovi

Kako će glasati novi useljenici? (23/10/04) - 2004-10-23


Na američkim predsjedničkim izborima očekuje se rekordan odaziv birača koji po prvi put izlaze na izbore. Među njima su i oni koji su tek nedavno dobili američko državljanstvo.

Odvjetnik Stephan Grozinger, koji živi u saveznoj državi Connecticut, rođen je u Montrealu, a u Kanadi je pohađao i koledž prije nego što se stalno preselio u Sjedinjene Države. Premda je ovdje dugo živio, on kaže da je relativno nedavno odlučio postati američki državljanin.

"Donio sam odluku nakon 11. rujna 2001. godine. Mislim da su mi teroristički napadi pokazali da se prije svega smatram Amerikancem," kaže nam.

Stephan Grozinger živi u blizini New Yorka i stoga kaže da mu je sigurnost jedno od najvažnijih pitanja na izborima. Pitamo ga koji mu kandidat ulijeva više sigurnosti.

"To je George Bush. Sve donedavno nisam znao za koga ću glasati, a onda sam zaključio da Bush ima plan kako da nas zaštiti," odgovara.

Sigurnost je važan prioritet većine Amerikanaca, kako naturaliziranih tako i drugih. Međutim, ne slažu se svi s tim da bi još jedan četverogodišnji mandat učinio Amerikance sigurnijima.

"Želim se osjećati ugodno kad putujem izvan zemlje, da mogu reći za što se zalažem. Glasat ću za Johna Kerrya," kaže znanstvenik iz Bugarske Viktor Cheredko koji je postao državljanin prošle godine. On bi htio da se njegova obitelj preseli u New Yorku, ali oni to ne žele jer, kako kažu, ne osjećaju se sigurnima u najvećem američkom gradu. Njegova bivša sunarodnjakinja, Thea Nedlecheva, koja trguje umjetninama, nije tako uvjerena kad se radi o glasanju za budućeg predsjednika. Ona je nešto sklonija Johnu Kerryu premda ima zamjerke na način kako je glasao u Senatu, a naročito kada je u pitanju paket zakona za ojačavanje domovinske sigurnosti poznat kao Patriot Act. Tim je zakonom policija dobila veće ovlasti pri istrazi privatnih aktivnosti pojedinaca. Thea Nedelcheva vjeruje da je unatoč tom zakonu sloboda još uvijek živa u Sjedinjenim Državama, te to namjerava maksimalno iskoristiti u vidu izlaska na biralište, 2. studenoga.

XS
SM
MD
LG