Linkovi

Bush: Vrhovni zapovjednik mora biti principijelan (17/10/04) - 2004-10-17


Predsjednik Bush i njegov demokratski izazivač John Kerry i jučer su vodili izbornu kampanju, predsjednik Bush u Floridi, a senator Kerry u Ohio-u.

Prije godinu dana senator Kerry i njegov kandidat za dopredsjednika John Edwards glasovali su protiv paketa vrijednog 87 milijardi dolara namijenjenog financiranju američkih misija u Afganistanu i Iraku. U to doba senator Kerry je rekao da želi dodatna sredstva tako što će predsjednik Bush odustati od smanjenja poreza, a ne da se umjesto toga dodatno opterećuje državni proračun. Predsjednik je doveo u pitanje vjerodostojnost demokratskog predsjedničkog kandidata kao i njegovu sposobnost da bude državni čelnik.

"U rujnu 2003., dok se još debatiralo o izdvajanju 87 milijardi dolara, senator Kerry je rekao da bi bilo neodgovorno ostaviti naše vojnike na cjedilu glasujući protiv tog paketa. Svega mjesec dana kasnije on je upravu učinio tu nedodgovornu stvar te je ostavio na cjedilu naše vojnike na bojišnici."

Predsjednik Bush je dodao da je senator Kerry promjenio svoje mišljenje zato što je odmicao jedan od tadašnjih pretendenata na predsjedničku nominaciju demokratske stranke, Howard Dean, koji je usvojio anti-ratnu platformu.

"Senator Kerry očito je odlučio da podrška za naše vojnike nije toliko važna koliko učvršćivanje njegove političke pozicije. U vrijeme velike prijetnje za našu zemlju, u vrijeme izazova za svijet, vrhovni zapovjednik mora biti principijelan, a ne mijenjati svoje stavove."

Predsjednik Bush i senator Kerry sutra će ponovno imati predizborne skupove na Floridi. Obje stranke vjeruju da imaju šansu pobjediti u Floridi, koja je bila presudna u odluci o pobjedniku prošlih izbora, 2000. godine. Za to vrijeme demokratski predsjednički kandidat John Kerry posjetio je saveznu državu Ohio koja je u protekle četiri godine ostala bez 230 tisuća radnih mjesta. Senator Kerry se osvrnuo na nedavni komentar ministra financija Johna Snowa koji je rekao da su gubici radnih mjesta u Ohio-u, mit.

"Imam poruku za predsjednika Sjedinjenih Država. Ljudi koji izgube posao za vrijeme vašeg mandata nisu mit. Oni su naši susjedi, srednji sloj i oni zaslužuju bolje."

Senator Kerry u svojim govorima pokušava odgovoriti na bojazni koje Amerikanci imaju glede unutarnje i vanjske politike. Jedno od njegovih standarnih obećanja je da će, ako bude izabran, poboljšati odnose s drugim zemljama kako bi one više pomogle u ratu u Iraku i ratu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG