Linkovi

NYT: Mogu li molitve izlječiti? (10/10/04) - 2004-10-10


New York Times bavi se pitanjem mogu li molitve izlječiti teška oboljenja. Kritičari izražavaju ljutnju što je savezna vlada izdvojila dva milijuna i 300 tisuća dolara u posljednje četiri godine na nešto što nema nikakve veze sa znanošću. “Zagovornici molitve pretpostavljaju neku nadprirodnu intervenciju koja je, po definiciji, izvan znanstvene sfere”, kaže dr. Richard McNally, psiholog na sveučilištu Harvard te dodaje: “Po mom mišljenju, radi se o totalnom rasipanju novca i vremena.

S druge strane, oni koji istražuju utjecaj molitve, a i sami vjeruju u njene izlječive moći, kažu da znanstvenici ni ne trebaju znati kako tretman ili intervencija djeluju prije nego što ga testiraju. Dr. Richard Nahin, iz Nacionalnog centra za komplementarnu i alternativnu medicinu, kaže da se vladinim istraživanjima htjelo doći do odgovora na neka praktična, a ne vjerska pitanja – piše New York Times.

Washington Post se, pak, osvrće na jedan novi tehnološki problem – sve više takozvanih špijunskih programa koji se usnimavaju u računala korisnika interneta. Milijuni Amerikanaca imaju problema s programima koji izbacuju pred korisnika neželjene reklamne poruke. Stručnjaci procjenjuju da deseci tisuća takvih programa cirkuliraju internetom, a neki su čak inficirali osobno računalo utemeljitelja Microsofta Billa Gatesa, prema njegovom vlastitom priznanju.

U Kongresu su se nedavno čuli prijedlozi da se ovoj pošasti stane na kraj visokim kaznama. Jedna članica Zastupničkog doma traži kaznu do tri milijuna dolara, a druga skupina Kongresmena predložila je da ministarstvo pravosuđa izdvoji deset milijuna dolara za borbu protiv špijunskih programa, stoji u današnjem Washington Postu.

XS
SM
MD
LG