Linkovi

Nakon dopredsjedničke debate - gledatelji podijeljeni (6/10/04) - 2004-10-06


Prve reakcije na jučerašnju dopredsejdničku debatu između Dicka Cheneya I Johna Edwardsa pokazuju da su gledatelji podijeljeni oko toga tko je iz nje izišao kao pobjednik. Odmah nakon debate anketa koju je provela televizijska mreža ABC pokazivala je da je pobjednik gospodin Cheney i to u omjeru 43:35. Međutim, televizijska mreža CBS anketu je provela među uglavnom neopredijeljenim glasačima i prema njoj pobjednik je senator Edwards s 41 posto ispitanika prema 28 posto koliko ih se opredijelilo za dopredsjednika Cheneya. U sat i pol udarnog televizijskog termina Cheney i Edwards razmijenjivali su optužbe o nekonzistentnosti u stavovima i nesposobnosti druge strane za obnašanje najviših državnih dužnosti.

Kao što je bilo i najavljivano, prva i jedina dopredsjednička debata, održana u Clevelandu u saveznoj državi Ohio, protekla je u znatno oštrijem tonu nego prvo sučeljavanje Georgea Busha i Johna Kerrya. U sat i pol udarnog televizijskog termina Cheney i Edwards razmjenjivali su optužbe o nekonzistentnosti u stavovima i nesposobnosti druge strane za obnašanje najviših državnih dužnosti. Američki gledatelji mogli su čuti i kritike osobne prirode. Cheney se okomio na način glasovanja Johna Edwardsa u Senatu i njegove izostanke na sjednicama na što je Edwards nabrojio protiv čega je sve glasovao Dick Cheney dok je bio član Zastupničkog doma Kongresa. Kasnije je postavio pitanje odnosa potpredsjednika s njegovom bivšom kompanijom Halliburton koja je, bez raspisivanja natječaja, dobila unosne ugovore u Iraku.

Debata je – kao što se očekivalo – otvorena vanjsko-političkim temama, prije svega terorizmom i ratom protiv Iraka. Cheney je ustvrdio da na rat u Iraku treba gledati kao dio globalne strategije u ratu protiv terorizma. “Ono što smo učinili u Iraku je apsolutno ispravno”, rekao je republikanski kandidat dodajući da je svijet danas sigurniji. Njegov suparnik je odgovorio kritikom sugerirajući da Bushova administracija još uvijek nije iznijela istinu Amerikancima o onome što se događa. “Ne vidim samo ja kaos u Iraku nego i neki republikanci u Kongresu”, rekao je John Edwards. Demokratski senator je predbacio Cheneyu da sugerira vezu između Iraka i terorističkih napada na Sjedinjene Države. Cheney je odgovorio da je to netočno te da on samo ukazuje na podršku Saddama Husseina određenim terorističkim krugovima.

Optužujući Johna Kerrya i Johna Edwardsa da su često glasovali protiv proračunskih sredstava za vojsku Cheney je rekao da demokratski dvojac ne bi bio u stanju učinkovito se nositi s terorizmom. Američki dopredsjednik je sugerirao da su Kerry i Edwards glasovali protiv izdvajanja za američke vojnike u Iraku jer su u to doba vidjeli da predendent na predsjedničku nominaciju Demokratske stranke Howard Dean odmiče u anketama na temelju anti-ratne platforme. “Ako nisu izdržali pritisak Howarda Deana kako će izdržati pritisak al-Qaide”, upitao se Cheney.

Edwards je, pak, optužio Bushovu administraciju da je invazijom na Irak skrenula sredstva od rata protiv terorizma. “Kad smo imali Osamu bin Ladena u zamci, oni su ostavili afganistanskim paravojnim vođama da dovrše posao”, rekao je Edwards koji je, također, optužio administraciju da nije ništa učinila po pitanjima Irana i Sjeverne Koreje.

Što se tiče unutarnje-političkih pitanja, Cheney je rekao da je cilj Bushove administracije stvaranje novih radnih mjesta smanjivanjem poreznog opterećenja, smanjenjem broja tužbi protiv privatnih tvrtki te unaprijeđivanjem obrazovanja. Demokratski kandidat je odgovorio da je od dolaska predsjednika Busha na vlast zemlja izgubila milijun i 600 tisuća radnih mjesta. Edwards se založio i za ukidanje poreznih olakšica onim kompanijama koje svoje poslovanje prebacuju u inozemstvo kako bi uštedjele na radnoj snazi.

Analitičari ocjenjuju da se radilo o zanimljivoj, izjednačenoj debati i da su oba kandidata ispunili očekivanja svojih stožera i pristaša. Obje strane, čini se, imaju razloga za zadovoljstvo

XS
SM
MD
LG