Linkovi

LAT: Kerry popravio svoj image u očima birača (3/10/04) - 2004-10-03


U vijestima smo čuli da je, prema anketi Newsweeka, demokratski predsjednički kandidat John Kerry preuzeo vodstvo u utrci za Bijelu kuću. Dodatnu potvrdu uspjeha Johna Kerrya u televizijskom sučeljavanju u četvrtak donosi i istraživanje Los Angeles Timesa koji je, kako izgleda, popravio svoj image u očima glasača, s 52 na 57 posto. Najveći napredak Kerry je ostvario u segmentu uvjeravanja birača da ima temeljit plan za četverogodišnji predsjednički mandat. Ključno je pitanje - piše Los Angeles Times – hoće li se Kerryevi dobitci odraziti u prelasku birača u njegov tabor.

U sjeni američkih predsjedničkih izbora odvijaju se i kampanje za oba doma Kongresa. New York Times piše da će na izborima 2. studenoga republikanci najvjerojatnije zadržati ili nešto povećati kontrolu nad Zastupničkim domom i Senatom. Demokratski čelnici, ističe Times, odbacuju takvo razmišljanje i vjeruju da ipak imaju šansu preuzeti kontrolu nad Senatom gdje republikanci imaju većinu od 51 na prema 48 uz jednog neovisnog senatora.

Pišući o kongresnim kampanjama Washington Post upozorava da su troškovi otišli nebu pod oblake. Prije desetak godina za osvajanje kongresnog mjesta trebalo je prosječno utrošiti 500 tisuća dolara. Danas, međutim, za uspješnu kampanju potrebno je oko dva milijuna dolara. Jedan od najvećih razloga za povećanje troškova jest kupovina oglasnog vremena na televiziji. Kongresni kandidati procjenjuju da za samo tjedan emitiranja televizijskih promidžbenih poruka u urbanom tržištu treba platiti 400 tisuća dolara. (dz)

XS
SM
MD
LG