Linkovi

Debata Bush-Kerry udarna tema u američkom tisku (30/9/04) - 2004-09-30


Iako je "Washington Post" najveći prostor naslovnice posvetio povratku prvoligaškog baseball kluba u glavni grad – nakon više od tri desetljeća pauze – i vodeći washingtonski list, kao i drugi najutjecajniji američki dnevnici danas su među glavne teme uvrstili debatu dvojice pretendenata na sljedeći predsjednički mandat.

“Malobrojne su otvorene razlike u vanjsko-političkim stajalištima suparnika” – naslov je pod kojim "New York Times" podsjeća da je ranije uvijek bilo pravilo da se u predizbornim kampanjama dvojice predsjedničkih kandidata pojavljuju dvije potpuno drukčije vizije američke uloge u svijetu. Iako Richard Holbrooke – glavni vanjsko-politički savjetnik senatora Johna Kerryja – tvrdi da još od 1980. godine nisu postojale tako jasne vanjsko-političke razlike između dvojice predsjedničkih kandidata, njujorški list navodi i suprotna mišljenja.

Bivši utjecajni demokratski kongresmen Lee Hamilton kaže da je “zapanjujuće” to što se izbjegavaju golema pitanja, s obzirom da “nismo sučeljeni samo s terorizmom u svijetu, nego i s nemirima i kaosom”. Jedan od razloga zbog kojih kandidati nisu govorili o širokom krugu pitanja je taj što se u cijelom nizu pitanja – od odnosa s Kinom, pa do izraelsko-palestinskog sukoba – dvojica kandidata tek neznatno razlikuju, ocjenjuje "New York Times".

"Los Angeles Times" u naslovu ocjenjuje da “Glasači čekaju na debate kako bi se opredijelili između kandidata”. Predsjednik Bush u ovom trenutku vodi s pet posto više pristaša od senatora Kerryja, ali ih gotovo jedna petina kaže da bi bi na njihovu odluku mogla utjecati debata koja će se danas voditi pred televizijskim kamerama između predsjednika Busha i demokratskog izazivača – senatora Kerryja. "Washington Post" pod naslovom “Irački rat imat će ogromnu ulogu u debati” piše da je senator Kerrry pod jakim pritiskom da preokrene vodstvo predsjednika Busha. Jedan od neimenovanih savjetnika demokratskog kandidata kaže da senatro Kerry mora iskoristiti debatu kako bi smanjio prednost koju je gospodin Bush u javnosti stekao na temu Iraka i rata protiv terorizma – navodi "Washington Post".

XS
SM
MD
LG