Linkovi

Kakva je budućnost washingtonskog National Malla? (28/9/04) - 2004-09-27


Već gotovo stotinu godina, kompleks zelenih površina muzeja u središtu Washingtona, poznat kao "National Mall", poprište je brojnih javnih skupova, festivala i prosvjeda. Ovaj prostor, koji se proteže od spomenika predsjedniku Lincolnu do stepenica sjedišta Kongresa na Capitol Hillu, vrlo je slikovit, zahvaljujući impozantnim muzejima i vladinim zgradama, spomenicima i visokim brijestovima, kojih ima više od tri tisuće. No, kako izvješćuje Robin Rupli, mnogi strahuju da bi otvoreni prostor na "Mallu" uskoro mogao nestati.

Uz niz muzeja, kao što su Muzej svemira i zrakoplovstva, Nacionalna galerija umjetnosti i novi Muzej američkih Indijanaca, Mall posjetiteljima nudi i velike travnate površine, posebno drage džogerima i roditeljima s djecom u kolicima. Ovaj svojevrsni urbani park projektirao je 1791. Francuz Pierre L'Enfant, koji ga je zamislio kao prostor "posvećen javnosti, za šetnje i opću rekreaciju". Danas se Mall proteže na 125 hektara zelenih površina. U proteklih stotinu godina prerastao je od prostora za rekreaciju do mjesta za kulturne priredbe, javna okupljanja i političke skupove.

"Pierre L'Enfant, koji je projektirao Washington zajedno s predsjednicima Georgeom Washingtonom i Thomasom Jeffersonom, zamislio je zgrade poput Bijele kuće i Capitola kao utjelovljenje Ustava nove zemlje, a Mall je zamislio kao dušu i srce novoga grada. Mall je trebao biti mjesto za narod."

Povjesničarka umjetnosti Judy Feldman predvodi koaliciju koja se zalaže da se "Mall" zaštiti do daljnje izgradnje. Kako kaže, to nije lako, jer taj prostor potpada +pod više različitih jurisdikcija – od Službe za nacionalne parkove, do gradske uprave Washingtona.

Novi Muzej američkih Indijanaca izgrađen je na posljednjem otvorenom prostoru predviđenom za muzeje na glavnoj osovini Malla, dugoj preko tri kilometra, koja povezuje spomenik predsjedniku Lincolnu i zgradu Capitola. No, postoje prijedlozi da se na tom prostoru izgrade i drugi muzeji, poput Muzeja američkih crnaca. O tome će, kaže Judi Feldman, na koncu morati odlučiti Kongres.

"Kongres shvaća da je, s jedne strane, Mall nacionalna svetinja, a da s druge postoji niz važnih projekata koji zaslužuju da se nađu na njemu. Na primjer, prošle godine usvojen je moratorij na daljnju izgradnju muzeja i spomenika na Mallu, ali je od toga odmah bio izuzet Centar za posjetitelje spomenika žrtvama rata u Vijetnamu."

Judy Feldman stoga predlaže da se Mall proširi, primjerice, na drugu obalu rijeke Potomac, koja teče kroz Washington. To bi, kako kaže, omogućilo izgradnju novih, važnih muzeja u okviru Malla, kako ovaj prostor ne bi uništila izgradnja, ali i kako američka povijest na njemu ne bi stala na godini 2003.

XS
SM
MD
LG