Linkovi

Švicarska: Otkrivena najveća gljiva u Europi (27/9/04) - 2004-09-27


Švicarski znanstvenici pronašli su – kako se vjeruje – najveću gljivu u Europi. Golema gljiva, koja se proteže na 35 hektara, odnosno, oko stotinu nogometnih terena, otkrivena je u nacionalnom parku u blizini mjesta Ofenpass na istoku Švicarske.

Prema znanstvenicima iz švicarskog Saveznog instituta za šume, snijeg i okoliš, gljiva iz roda Armillaria ostoyae, dakle podvrsta grmače ili mraznice, jestiva je, ali ubija drveće. Znanstvenici vjeruju da je gljiva, koja se većinom nalazi pod zemljom, stara oko tisuću godina. Dio gljive koji se nalazi nad zemljom sastavljen je od običnih gljiva, koje su, međutim, pod zemljom povezane velikom mrežom žilica, poput vezica za cipele. Divovska gljiva je vidljiva samo u jesen, kada njeni dijelovi – pojedinačne gljive – rastu nad zemljom, oko korijena stabala.

Švicarska divovska gljiva znatno je manja od slične gljive koja raste u nacionalnoj šumi Malheur u američkoj saveznoj državi Orgeon. Ta gljiva proteže se na 890 hektara i smatra se najvećim živućim organizmom na svijetu.

XS
SM
MD
LG