Linkovi

Prepoznavanje bombaša samoubojice po hodu (24/9/04) - 2004-09-24


Putnici u i iz Sjedinjenih Država, moraju proći kroz pojačane mjere sigurnosti, uvedene kako bi se otkrili potencijalni teroristi. Vize i putovnice detaljno se provjeravaju novom elektroničkom tehnologijom. Međutim, znanstvenici sa Sveučilišta Maryland kažu da se radi na čitavom nizu novih tehnologija namijenjenih protuterorističkim djelatnostima.

William Lahneman, stručnjak Centra za međunarodne i sigurnosne studije pri Sveučilištu Marylanda, smatra da američka obavještajna zajednica treba svoja sredstva djelovanja prilagoditi novim prijetnjama: "U posljednjih deset godina prijetnja međunarodnog terorizma doživjela je transformaciju. Promjenila su se, također, i sredstva koje protuterorističke agencije imaju na raspolaganju. Stoga je logično i da se pojedinačni analitičari u obavještajnim agenciama također trebaju promjeniti."

Jedan od primjera promjena je elektroničko promatranje. Kompjutorski stručnjak Rama Chellappa sa Sveučilišta Maryland istražuje načine proširivanja elektroničkog promatranja kako bi se otkrilo neuobičajeno ponašanje ljudi. "Ljudi zlih namjera trude se ponašati normalno tako da je vrlo teško razlikovati uobičajeno od neuobičajenog ponašanja" - kaže Rama Challappa.

On proučava različite načine ljudskog hoda kako bi utvrdio mogu li se možda na taj način uočiti potencijalni bombaši samoubojice. On vjeruje da bi se nova tehnologija mogla uvesti u postojeće sigurnosne kamere na javnim mjestima, a naročito u bankama ili vladinim zgradama.

Prevencija je, također, jedan od glavnih fokusa protuterorističkih djelatnosti. Lee Strickland sa Sveučilišta Maryland govori o mogućnosti pretraživanja sve većeg broja radikalnih islamističkih internet stranica kako bi se pokušali otkriti planovi budućeg terorističkog napada. "Većina nas zna kako se teroristi služe internetom. Na jeftin način njihove poruke mogu biti široko dostupne, putem interneta mogu regrutirati nove članove i širiti propagandu. Internet može biti i sredstvo komunikacije s operativcima i ćelijama koje se nalaze u udaljenim zemljama. Treće, preko interneta se mogu prikupljati novčana sredstva i prati novac, zatim obavještajni podaci i slično. Putem interneta može se onesposobiti važna infrastruktura te širiti strah" - objašnjava Lee Strickland.

Velik broj preventivnih anti-terorističkih mjera koje su uvedene ili se još razmatraju zabrinule su aktiviste za građanske slobode. Međutim, kako kaže William Lahneman sa Sveučilišta Marylanda američka javnost pokazala je iznenađujuću benevolentnost kada su u pitanju ustupci vlastima po tom pitanju, u ovisnosti od razine terorističke prijetnje.

Stručnjaci su svjesni mogućnosti da bi nove protu-terorističke tehnologije mogle dovesti do zlouporaba no, kako kažu, utvrđivanje ravnoteže između potrebe za praćenjem i nadgledanjem, s jedne, i obrane građanskih sloboda, s druge strane, posao je političara.

XS
SM
MD
LG