Linkovi

Bush o terorizmu (10/12/04) - 2004-09-23


Pobuna u Iraku neće spriječiti Sjedinjene Države, njihove saveznike i prijatelje da pobijede u globalnom ratu protiv terorizma. Treba se suočiti s terorističkim mrežama, propalim državama koje ih štite i režimima koji ne poštuju volju međunarodne zajednice i pokušavaju nabaviti oružje za masovno uništavanje.

Teroristi vjeruju da bi "diktatori trebali kontrolirati svaki um i svaki jezik na Srednjem istoku i šire," rekao je predsjednik George Bush u svojem govoru u Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda. Teroristi, dodao je, "vjeruju da je korištenje samoubilačkih napada, mučenja i ubojstva potpuno opravdano u ostvarivanju bilo kojeg cilja kojeg si zadaju."

"Samo protekle godine, teroristi su napali policijske postaje, banke, putničke vlakove, te sinagoge i škole pune djece. Ovaj mjesec, vidjeli smo još jednom u Beslanu kako teroristi mjere svoj uspjeh smrću nedužnih i patnjama ožalošćenih obitelji," kazao je.

Predsjednik Bush je kazao da djeca koja su ubijena u školi u Rusiji "nisu ničim zaslužila takve strašne patnje". To, dodao je, ne zaslužuju niti žrtve terorizma bilo gdje drugdje.

"Stanovnici Madrida, Jeruzalema, Istanbula i Bagadada nisu učinili ništa da bi zaslužili iznenadna I nasumična ubojstva. Takva djela predstavljaju kršenje standarda pravde u svim kulturama i načela svih religija. Sve civilizirane zemlje sudjeluju u ovoj borbi zajedno i sve se moraju boriti protiv ubojica," rekao je predsjednik Bush.

U Povelji Ujedinjenih naroda navodi se potreba da se "novi naraštaji zaštite od pošasti rata..da se ponovno potvrdi vjera u osnovna ljudska prava i da se promiču društveni napredak i bolji standardi života u većoj slobodi."

"Neka povijest također zabilježi da je naša generacija čelnika radila na ispunjavanju tih ideala, čak i u teškim trenucima" - rekao je predsjednik Bush. "Neka povijest pokaže da se, u odlučujućem desetljeću, članice Ujedinjenih naroda nisu zamorile od svojih dužnosti, niti posustale u njihovom ispunjavanju.

XS
SM
MD
LG