Linkovi

Rezolucija Ujedinjenih naroda o Darfuru (24/9/04) - 2004-09-23


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ponovno je pozvalo vladu Sudana da zaustavi zločine nad civilima u sudanskoj pokrajini Darfur. Vijeće je ponovilo svoj zahtjev, iznesen prvi put 30. srpnja, u kojem traži od sudanske vlade da "okonča atmosferu nekažnjivosti u Darfuru, identificirajući i izvodeći pred lice pravde sve koji su odgovorni za široko rasprostranjeno kršenje ljudskih prava." Među odgovornima za zločine su sudanske vojne snage i arapske paravojne snage, nazvane Janjaweedi, koje uživaju podršku vlade.

U novoj rezoluciji Ujedinjenih naroda također se poziva na istragu kako bi se utvrdilo "je li u Darfuru počinjen genocid". * U Darfuru je već umrlo više od 50 tisuća ljudi, a više od milijun i 200 tisuća ih je protjerano iz njihovih domova. Uz ubijanje crnačkih Sudanaca, te pljačkanje i uništavanje njihovih sela, arapske paravojne snage, koje podržava vlada, sustavno su silovale tisuće žena. John Danforth, američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima, kazao je da je kriza u Darfuru "danas najveća humanitarna kriza", te da su je "u potpunosti izazvali ljudi."

"Za razliku od prirodnih katastrofa kao što su uragani i suše, tragedija u Darfuru mogla se potpuno izbjeći. Izazvala ju je vlada, koja je preoštro reagirala na pobunu, koja se namjerava osvetiti, koja namjerava progoniti druge i slomiti duh cijelog jednog naroda."

Glavne pobunjeničke snage u Darfuru su Pokret za pravdu i jednakost i Sudanska oslobodilačka vojska. U proteklih nekoliko mjeseci, pobunjenici vode pregovore s predstavnicima vlade pod pokroviteljstvom Afričke unije. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je sve strane da što prije potpišu i provedu humanitarni sporazum i protokol o sigurnosti. No, u međuvremenu, kaže se u rezoluciji Ujedinjenih naroda, "sve naoružane skupine, uključujući i pobunjeničke snage," moraju "prestati s nasiljem, te moraju surađivati u međunarodnim humanitarnim operacijama i u aktivnostima promatrača.

Također moraju osigurati da se njihovi pripadnici pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava, te pomoći u zaštiti i osiguravanju humanitarnih djelatnika." * Američki veleposlanik John Danforth dodao je da "konačnu odgovornost za zaustavljanje tragedije u Darfuru snosi sudanska vlada, od koje Sjedinjene Države očekuju da to i učini."

XS
SM
MD
LG