Linkovi

EU će razmotriti incident na hrvatsko-slovenskoj granici (24/9/04) - 2004-09-23


Budući da je članica EU, Slovenija ima puno pravo da, poput Mađara nekidan radi sustavnog, dugotrajnog nasilja nad mađarskom manjinom u Vojvodini, podnese na raspravu EU partnerima temu od interesa, dojavivši incident hrvatske policije i slovenskih političara. Dok ovo javljam očekujemo završetak redovnog sastanka specijalista za pitanja zapadnog Balkana, ili COWEB-a u Ministarskom vijeću Unije.

Slovenski je veleposlanik pri EU Ciril Štrokelj naime predao pitanje nasilja hrvatskih policajaca nad slovenskim političarima na raspravu ovom tijelu. Tema potom može ići, kako je veleposlanik obećao dopisnicima slovenskih medija, u daljnje faze i završiti čak i kao točka dnevnog reda na idućem sastanku šefova diplomacija. U Unijinim institucijama nisu oduševljeni ponovnim pozivima Ljubljane da se zajednica stavi na stranu svoje članice, razumljivo je da smo zabrinuti incidentom ali ćemo se o njemu moći očitovati tek kada dobijemo rezultate istrage, rekla je glasnogovornica Komisije.

Inače, Ljubljana je Komisiji dala svoju varijantu incidenta već u srijedu navečer. Javier Solana je navodno i ako je vjerovati slovenskim medijima kojima je to ispričao šef diplomacije Slovenije bio"užasnut" informacijama dobivenim u New Yorku iz prve ruke, priča o užasnutosti potom je povučena a Solanina glasnogovornica veli da se bilateralni sporovi rješavaju bilateralno – dakle bez uplitanja Unije - i dijalogom.

Što se izjava premijera Antona Ropa da Hrvatskoj nije mjesto u Uniji tiče, ona je dio predizborne kampanje i kao takvu je treba čitati. Odluku da li će Hrvatska u Uniju ne donosi Slovenija, ona eventualno može usporiti proceduru uživa li podršku drugih članica. U slučaju spora oko jadranske zone to je bila Italija. Obzirom da se predizborna kampanja tek zagrijava Hrvatska može očekivati nove incidente pogotovo što se pokazuje da je pitanje odnosa s Hrvatskom postalo središnjom a po rezoniranju stranačkih vodstava i pobjedničkom temom kampanje.

XS
SM
MD
LG