Linkovi

U SAD-u svake godine milijun novih useljenika (24/9/04) - 2004-09-23


Sjedinjene Države ponovno su postale magnet za milijune useljenika sa svih krajeva svijeta. Iako se ovih dana najviše traže visokokvalificirani radnici, to nije zaustavilo istovremeni priljev nezakonitih useljenika bez kvalifikacija preko granice. Kako ćemo čuti u prilogu Leah Krakinowski, pogotovo ovim potonjima mogao bi uskoro pomoći novi prijedlog o legaliziranju njihovog statusa.

Početkom 20. stoljeća, većina useljenika stizala je iz Europe, često, zbog daljine, zauvijek prekinuvši veze s rodnom zemljom. Danas su, pak, useljenici većinom iz Južne Amerike i Azije, a zahvaljujući tehnologiji, uglavnom ostaju u vezi s rodnim krajem. Međutim, u novije doba sve je veći jaz između visoko- i nisko-kvalificiranih useljenika. Prema službenim procjenama, trenutno u Sjedinjenim Državama živi oko devet milijuna nezakonitih useljenika. Eliott Barkan, umirovljeni profesor etničkih studija sa sveučilišta California State u San Bernardinu, kaže da je takvim useljenicima sve teže naći svoje mjesto u gospodarstvu koje se oslanja na visoku tehnologiju.

"Mi se nalazimo u post-industrijskom razdoblju, u kojem ljudi moraju pronaći drugačije poslove, nego prije. Neke industrijske grane su opstale, upravo zahvaljujući useljenicima, kao što je proizvodnja odjeće u Los Angelesu i New Yorku. No, takvih je poslova za useljenike sve manje."

Statistike pokazuju da se oko 20 posto novih ili nezakonitih useljenika na kraju vraća kući. No, profesor Barkan ističe da velika većina useljenika ipak odlučuje ostati u Sjedinjenim Državama. Kako dodaje, zbog promjena u američkom gospodarstvu, useljenici u potrazi za poslom sve više napuštaju tradicionalne useljeničke centre, kao što su New York i Los Angeles. Meksikanci, na primjer, danas rade na Havajima, u Georgiji i Alabami. Mnogi nezakoniti useljenici su žene bez kvalifikacija, koje često rade kao dadilje. Profesorica Hasia Diner sa Sveučilišta New Yorka opisuje "migraciju žena" iz Centralne Amerike, koje dolaze u Ameriku kao "nevidljiva radna snaga", radeći za gotovinu u privatnim kućama. Takvim bi useljenicima mogao pomoći novi prijedlog predsjednika Busha da se nezakonitim useljenicima izdaju privremene radne dozvole. Mnogi stručnjaci pozdravili su ovaj plan. Među njima je i povjesničar Alan Kraut sa sveučilišta American u Washingtonu.

"Isključivost i ograničenja na planu useljavanja nisu poželjni. Sjedinjene Države su oduvijek bile nacija useljenika. Pozitivan odnos prema useljenicima jedna je od prednosti ove zemlje."

Istraživanje koje je provelo Sveučilište Northwestern pokazuje da gotovo 25 posto useljenika ima poslove za koje su potrebne visoke kvalifikacije. Profesorica Hasia Diner ističe da su obrazovani novi useljenici postali važan izvor radne snage za popunjavanje tehničkih i upravnih poslova.

"Većinu useljenika na iseljavanje iz rodne zemlje navodi teška ekonomska situacija. Za mnoge je mogućnost napredovanja u životu vrlo ograničena, pa zato dolaze u Sjedinjene Države, gdje, uz malo sreće i mnogo rada, ipak mogu uspjeti u životu."

Visokokvalificirani useljenici, kaže profesor Barkan, često ne žive u tradicionalnim useljeničkim zajednicama, zarađuju više i stvaraju drugačije veze u društvu. Na primjer, sve je više profesionalaca s Filipina i iz Indije, koji su brzo uklapaju u američko društvo, jer se mogu osloniti na svoje kvalifikacije. Priljev obrazovanih useljenika, kaže profesorica Hasia Diner, sve brže briše tradicionalnu podjelu između useljenika i Amerikanaca rođenih u Sjedinjenim Državama.

"Današnji useljenici više ne moraju tako usrdno dokazivati da su se prilagodili. Ranije su morali – da tako kažem - voditi podijeljene živote – u javnosti su se ponašali kao Amerikanci, a u domu su njegovali svoje etničke običaje."

U Sjedinjene Države svake godine dolazi oko milijun novih useljenika, uglavom iz Azije i Južne Amerike. Prema procjenama, do godine 2030, svaki četvrti Amerikanac bit će azijskog ili latinoameričkog podrijetla.

XS
SM
MD
LG