Linkovi

Flautistica Mary Youngblood nastavlja indijansku tradiciju svojih predaka (22/9/04) - 2004-09-22


Svirači indijanske frule nekad su bili gotovo isključivo muškarci. Danas to više nije tako, a jedna ženskh frulašica je, jedina dosad, dobila i nagradu Grammy.

Tijekom sedamdesetih, Mary Youngblood je, poput bilo kojeg američkog tinejdžera, željela postati rock and roll glazbenik. S petnaest godina svirala je u školi klasičnu glazbu, međutim san joj je bio nastup s sastavom Jethro Tull, čije je vođa Ian Anderson – kao i ona - bio flautist.

Nakon tri desetljeća, njen san se prije nekoliko godina obistinio: kao pobjednica natjecanja dobila priliku da podijeli pozornicu s Ianom Andersonom koji joj se pridružio i na njenom posljednjem CD-u, u izvedbi pjesme “Passion to Ignite”.

Međutim, umjesto rock and roll flautistice, Mary Youngblood je postala svirač indijanske frule. Ta promjena dobro odražava njen životni put. Njeni roditelji su indijanci plemena Aleut i Seminole, međutim usvojio ju je par anglosaksonskog porijekla.

Odrastajući u bjelačkoj Americi, ona kaže da je tek rubno bila u dodiru s svojim indijanskim korijenima: "Oba moja roditelja bili su obrazovni radnici, te su me pokušali, koliko god su to mogli, podučiti o mom Aleutskom porijeklu. Naučila sam da su Aleućani bili lovci na tuljane, da su njihova lovišta bila na Aljasci, kao i druge stvari koje se mogu pročitati u knjigama. Međutim, prava sam saznjanja stekla tek kad sam se, prije petaest godinja, uključila u to okruženje i kulturu. Pronašla sam put nazad k svojem domu."

Nakon 30 godina sviranja flaute, otkriće indijanske frule promijenilo joj je životni put. Svirači tog instrumenta pretežito su muškarci, a prema raširenom vjerovanju, frulu su pri udvaranju koristili pripadnici plemena Lakota. Iako je na početku bila predmet kritika, u međuvremenu je njeno muziciranje prihvaćeno, kako od strane Indijanaca, tako i među širom publikom. 2003 godine CD pod naslovom “Beneath the Raven Moon” pribavio je, kao prvoj ženi, nagradu Grammy u kategoriji indijanske glazbe. Iako se Mary Youngblood na početku usredotočila isključivo na indijansku narodnu glazbu, u međuvremenu njen se repertoar znatno proširio. "Žanr indijanske glazbe jako je skučen, te da ne bi ostala u njemu zatvorena morala sam proširiti svoje horizonte i uključiti se u tokova takozvanu 'svjetsku' glazbu" - objasnila je Mary Youngblood.

Najnoviji CD Mary Youngblood pod nazivom “Feed the Fire” izdala je diskografska kuća Silver Wave Records.

XS
SM
MD
LG