Linkovi

Predsjednik Bush obratio se Općoj skupštini UN-a (21/9/04) - 2004-09-21


U svom govoru pred Općom skupštinom predsjednik Bush je branio američku odluku da izvrši invaziju na Irak, te je zatražio od svjetske zajednice da se bori protiv terorizma i da promiče demokratske vrijednosti.

Predsjednik Bush nije izravno spomenuo prošlotjedni komentar glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Kofija Annana da je invazija na Irak bila ilegalna. Međutim, rekao je da je Vijeće sigurnosti priprijetilo bivšem iračkom režimu ozbiljnim posljedicama ukoliko ne bude poštovao usvojene rezolucije, te dodao da je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama "provela ovaj pravedan zahtjev svijeta".

U svom je govoru američki predsjednik zatražio od svjetske zajednice da pruži podršku iračkoj i afganistanskoj vladi da se suprotstave teroristima koji pokušavaju omesti nadolazeće izbore. "Možemo očekivati eskalaciju terorističkih napada u Afganistanu i Iraku kako se u tim zemljama približavaju nacionalni izbori. Posao pred nama vrlo je zahtjevan. Međutim, te poteškoće neće uzdrmati naše uvjerenje da je budućnost Afganistana i Iraka budućnost slobode".

Američki je predsjednik istaknuo da je napredak slobode put u sigurniji i bolji svijet i predložio je osnivanje Fonda za demokraciju unutar Ujedinjenih naroda koji bi promicao vladavinu zakona i demokratske institucije.

Na marginama rada Opće skupštine predsjednik Bush održava sastanke s nekoliko stranih čelnika. Američki predsjednik dan je otpočeo susretom s indijskim premijerom Manmohanom Singhom. Prije početka debate susreo se i s glavnim tajnikom Kofijem Annanom. A poslije svog obraćanja susreo se i s privremenim iračkim premijerom Iyadom Allawijem. Na rasporedu su i susreti s drugim svjetskim čelnicima.

XS
SM
MD
LG