Linkovi

Skup o telemedicini u Splitu (21/9/04) - 2004-09-20


Riječ je o radnom sastanku na kojem se razmjenjuju iskustva u gradnji projekata vezanih za telemedicinu. Cilj je skupa razviti standarde na polju telemedicine i ostalih medicinskih informacija kako bi medicinski stručnjaci iz različitih zemalja mogli u budućnosti surađivati zajedno bez poteškoća.

Primjeri iz područja telemedicine nisu nepoznati. Od ratnih događanja iz Kuvajta, Afganistana i Iraka pa do naših otoka kada je ozljeđenima i bolesnima potrebna pomoć, a nalazi odlaze u Split ili Zagreb na stručnu analizu. O temi upravljanja informacijama u zdravstvu govorio je Mate Raboteg državni tajnik Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Mate Raboteg: NATO je savez na mnogim područjima u fazi standardizacije i reguliranja procedura koje omogućavaju interoperabilnost među većim brojem zemalja pa i na području medicinske skrbi. Telemedicina je jedna suvremena interdisciplinarna znanstveno stručno metoda kojom se omogućava približavanje visoko specijaliziranih stručnih medicinskih ekipa na mjesto događaja u situaciji kada to nije moguće ostvariti konvencionalnim načinom da sami liječnički timovi budu na licu mjesta.

Ono što NATO-u treba, dometnuo je Mate Raboteg državni tajnik iz Ministartsva obrane, jeset regulirati sve procedure, standarde i postupke kako bi sve zemlje znale što treba ispuniti i kako bi u tome sudjelovale.

Pukovnik Ronald Poropatich, predsjednik je NATO-ve komisije za telemedicinu, voditelj odjela u vojsci SAD-a za telemedicinu te sveučilišni profesor u Washingtonu. Njegov je pradjed s područja Karlovca stigao u Ameriku.

Ronald Poropatich: Interes koji imamo u NATO-u i vojsci SAD-a je područje kardiologije. Ako dijelimo iskustva između NATO zemalja i država Partnerstva za mir uključujući tu i hrvatsklu vladu važno je izgrađivati projekt medicinskog sustava koji može poslužiti i kod civilnih potreba. Primjerice, kada nekome na jednom od hrvatskih otoka treba medicinska pomoć važno je da se u središtu u Zagrebu preko dobivene analize srca lako preko izgrađenog telemedicinskog sustava utvrđuje dijagnoza za pacijenta na otoku. Važno je raditi na dogovoru oko izgradnje zajedničkih standarda između zemalja NATO-a i država Partnerstva za mir kada govorimo o sustavu telemedicine. To znači da je bitan kontakt između hrvatskog kopna i otoka u turističkoj sezoni i tokom cijele godine kao i primjerice kontakt s područjem u predgrađu Bagdada. Važno je iz medicinskog centra pomoći kolegi liječniku preko sustava telemedicine u određivanju prave dijagnoze.

XS
SM
MD
LG