Linkovi

NYT: Kerry u velikim problemima (18/9/04) - 2004-09-18


Demokratski predsjednički kandidat John Kerry ima pred sobom znatne zapreke u pokušaju da pobijedi predsjednika Busha na nadolazećim izborima, zaključak je teksta u njujorškom dnevniku koji analizira rezultate najnovije ankete koje je proveo zajedno s televizijskom kućom CBS. Birači, naime, kažu da im senator Kerry nije pojasnio zašto želi postati predsjednik te izražavaju snažnu bojazan oko njegovih sposobnosti da se nosi s nekom međunarodnom krizom.

Iako Amerikanci i dalje vjeruju da se zemlja kreće u pogrešnom smjeru većina birača prema anketi New York Timesa vjeruje da senator Kerry troši previše vremena napadajući predsjednika Busha i govoreći o prošlosti umjesto da obrazloži što bi on učinio kao predsjednik. Usporedbe radi, polovina registriranih birača u anketi vjeruje da im je predsjednik Bush predočio jasnu viziju onoga što želi ostvariti u drugom mandatu. Dakle, senatoru Kerryju, piše New York Times, bit će teško napadati predsjednika Busha, a da ne udalji od sebe potencijalne birače koji ne vole vođenje negativne kampanje.

Druga tema kojom se bavimo jest zabranjeno oružje masovnog uništavanja, ali ne iračko već kubansko. Nakon neuspjeha u pokušaju da pronađe takvo oružje u Iraku Bushova administracija je provela novu procjenu kubanskog biološkog oružja te zaključila kako Kuba više nema aktivni, ofenzivni program. Ovakva procjena drugačija je od posljednje, provedene 1999. godine u kojoj je stajalo da Kuba možda širi tehnologiju proizvodnje bioloških oružja s izopćenim zemljama ili s teroristima.

Unatoč takvim ocjenama u procjeni stoji da Kuba ipak predstavlja razlog za zabrinutost jer proizvodi i izvozi neke proizvode koji se mogu koristiti i za civilnu i vojnu uporabu te surađuje s nekim zemljama koje se nalaze na State Departmentovom popisu zemalja koje sponzoriraju terorizam, piše New York Times.

XS
SM
MD
LG