Linkovi

Školska uniforma - ključ za bolju discplinu i bolje ocjene? (18/9/04) - 2004-09-17


Po školskim uniformama – koje se obično sastoje od sakoa i tamnih hlača odnosno suknje – u Americi su najpoznatije katoličke škole i druge privatne obrazovne institucije. Državne škole ne propisuju učenicima kako se trebaju odijevati – osim što su zabranjeni “radikalniji” odjevni predmeti, poput, recimo: ekstremno kratkih suknji, suviše kratkih majica te od obuće - “japanke”. No, kako iz Long Beacha u Kaliforniji javlja Adolfo Lopez, čuju su pozivi da sve škole, i državne i privatne, uvedu učeničke uniforme.

Roditelji i nastavnici često kažu da su šokirani načinom na koji se odijevaju današnji srednjoškolci. Modni su trendovi u američkim gimnazijama, jednostavno rečeno, odveć “hrabri” – mini suknje, vidljivo donje rublje kod djevojčica, preširoke traperice na dječacima koje padaju duboko ispod bokova…

Sve škole u okrugu Long Beach, i osnovne i srednje, već desetak godina propisuju obavezno nošenje uniforme. Jeffrey Cornejo, direktor gimnazije Milikan High, tvrdi da se od tada disciplina popravila i i da je “markiranja” manje: "Učenici su ozbiljniji. Kad dođu u školu, znaju da ne smiju imati košulju izvan hlača, da moraju biti obučeni u plave ili smeđe hlače… Znaju da nisu došli na modnu reviju, već da su u školi zbog stjecanja znanja, zbog vlastita obrazovanja."

Eksperiment u Long Beachu inspirirao je i tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona, koji je u govoru o stanju nacije 1996. istaknuo uvođenje školskih uniformi kao hvalevrijednu mjeru. Međutim, protivnici uniformi tvrde da istraživanja nisu pokazala da su škole koje ih imaju – bolje. Nema razlika u ocjenama, disciplina u “uniformiranim” školama nije ništa bolja – navodi se u tim istraživanjima.

Osim toga, učenici u pravilu mrze uniforme. "Ne volim ih. Zašto? Jer u uniformi izgledam kao svi ostali, a ja želim biti drugačija od drugih…" -rekla nam jedna od anketiranih američkih srednjoškolki.

U nekim školama se zbog toga oštra pravila o uniformama danas već ublažavaju. Todd DeMitchell, profesor pedagogije na Sveučilištu New Hampshire, kaže da su uniforme najpopularnije u siromašnijim školskim okruzima u zemlji, u središtima velikih gradova. “To je i pomalo opasno, jer se uniforme često smatraju ‘lakim rješenjem’ za probleme koji su mnogo dublji” – kaže Tod DeMitchell. Ti “dublji problemi” su – loša opremljenost i dotrajalost gradskih škola te neiskustvo mnogih učitelja.

XS
SM
MD
LG