Linkovi

NYT: Rekordan broj mladih glasača na predsjedničkim izborima u SAD (15/9/04) - 2004-09-15


New York Times piše o tome kako bi predstojeći američki predsjednički izbori mogli ove godine uključiti rekordni broj mladih glasača. Prije četiri godine Marie Reyes nije ni izdaleka razmišljala o izborima. Imala je važnijih pitanja od mirovinske zaštite o kojoj su debatirali Al Gore i George Bush. "Nije u tim izborima bilo ničeg što bi imalo čak i maglovitu vezu s mojim životom" - prisjeća se ova dvadeset dvogodišnjakinja. Međutim, ove godine uz koledž, dijete i povremeni posao, ona 20 sati tjedno provodi u Albuquerqueju, u New Mexicu, pokušajući navesti mlade da se registriraju za glasovanje. Nekoliko ispitivanja javnog mnijenja – među njima i ona Harvardskog instituta za politiku i popularnog televizijskog glazbenog kanala MTV – pokazuju da mladi na ovim izborima namjeravaju glasovati u broju koju je prije četiri godine bio nezamisliv – piše New York Times, dodajući da je riječ o dobnoj skupini koja je brojčano veća od skupine između 50 i 65 godina starosti.

Christian Science Monitor također se bavi američkim predizbornim aktivnostima. Govori o sve širem korištenju digitalnih video kamera i fotoaparata na predizbornim prosvjedima i proturatnim skupovima, što postavlja ozbiljna pitanja o zastrašivanju, građanskim pravima i pravu na privatnost. Međutim, sve veći broj tzv. "video-aktivista" kaže da kamere štite njihova prava i pomažu u širenju njihove poruke. Snimajući prosvjed, kažu, umanjuje mogućnost policijskog nasilja, a ako do njega dođe video zapis postaje dokaz. Međutim i policija pokušava zaštiti svoje pravo – piše ovaj bostonski list. Oni koriste video snimke u slučaju da prosvjedi postanu nasilni i potom pomoću njih istražuju počinjene zločine. Koriste ih i za obuku i u istraživanju organizacija koje bi možda mogle biti povezane s terorizmom – piše jutrošnji Christian Science Monitor.

Washington Post donosi razgovor s Lindom James koju je angažirala televizijska postaja CBS da za njihov program analizira dokumente Nacionalne garde o službi predsjednika Busha u pričuvnom sastavu. Ona je jučer izjavila kako je upozorila urednike ove televizijske mreže da postoje "problemi s bilješkama" i da sumnja da su one komponirane na osobnom računalu. Na upit Washington Posta je li CBS njene primjedbe shvatio ozbiljno, gospođa James je odgovorila: "očigledno nije". Oglasila se još jedna stručnjakinja za autentičnost dokumenta – piše današnji Washington Post – Emily Will koja je izjavila za televizijsku mrežu ABC da je upozorila pismeno CBS kako postoje ozbiljni problemi s autentičnošću dokumenata koji su korišteni u emisiji "60 minuta" prošle srijede kao dokaz da je predsjednik Bush imao povlašteni položaj dok je služio u teksaškoj Zrakoplovnoj nacionalnoj gardi.

XS
SM
MD
LG