Linkovi

Sporazum EU-HR ratificiran, ali nije na snazi (14/9/04) - 2004-09-13


Iako je sporazum EU i Hrvatske ratificiran, još nije na snazi. Zašto?

Prijelazni sporazum EU i Hrvatske mogao bi još dugo biti na snazi iako je završen proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživaju u svih 15 starih članica Unije. Širenje Europe usporiti će proces stupanja na snagu Sporazuma tako da će Makedonija figurirati kao jedina zemlja regije s ratificiranim sporazumom.

Proces ratifikacije sporazuma s Hrvatskom završen je u svim državama – članicama, točnije rečeno u starim članicama Unije. Zadnja je posao obavila Velika Britanija i to je išlo brzo, uključujući notifikaicju, formalno obavještavanje EU da je sporazum prihvaćen. Britaniji je razlog prigovora i stopiranja bila manjkava suradnja s Haagom radi čega je Nizozemnska, koja je sporazum već bila ratificirala, odgodila finalni akt, notifikaciju sve dok Tribunal nije dao ocjenu o primjerenoj hrvatskoj suradnji. Italija je dugo otezala s ratifikacijom, pravdala se tehničkim razlozima, vezivala prihvaćanje sporazuma uz neka neriješena pitanja njezinih optanata i političke igre unutar vladajuće Berlusconijeve koalicije i igrala se živcima Zagreba. Usprkos ratifikaicji u oba doma talijanskog Parlamenta, saznajemo u europskoj Komisiji, Unija još uvijek nije obaviještena da je Italija odradila svoj dio posla.

U složenoj igri interesa 25 članica sporazum ispregovaran sa strane 15 zemalja bi, u najboljem – ili idealnom, kako ovdje priznaju – slučaju dobio konačnu potvrdu deklaracijom o preuzimanju izglasanom na sastanku ministara vanjskih poslova.

Može se dogoditi da neke članice zatraže da ih se pita o sporazumu Unije i Hrvatske budući da o ovome procesu ne postoji precizno određena procedura te pravnici ponovno počmu trađiti svima zadovoljavajuće tumačenje kompliciranih Unininih zakona. Makedoniji je od završetka procesa ratifikacije u državama članicama do stupanja na snagu sporazuma trebao samo mjesec dana, više zahvaljujući tijesnim rokovima nego li agilnosti Unije. Približavao se, naime, 1. svibanj, dan proširenja Unije: glavninu međunarodnih aranžmana stare Unije nove su članice preuzele protokolima – protokolom je reguliran dio prijelaznog sporazuma Hrvatske i Unije o poljoprivredi ali tek poslije pregovora dok je ostatak preuzet bez promjena.

XS
SM
MD
LG