Linkovi

Nakon deset godina, polu-automatsko oružje, vjerojatno, ponovno u slobodnoj prodaji (13/9/04) - 2004-09-12


Danas u ponoć u Americi ističe deset godina duga zabrana prodaje polu-automatskog oružja – koju je 1994. potpisao predsjednik Bill Clinton. Ako se želi produžetak te zabrane, Kongres bi trebao predsjedniku Bushu podnijeti zakonski prijedlog, koji bi predsjednik trebao potpisati. Za produžetak zabrane se – prema anketama – zalaže oko 68 posto Amerikanaca, no, kako se čini, do nje ipak neće doći.

Republikanska većina u Zastupničkom domu i Senatu želi da zabrani istekne rok te da se polu-automatsko oružje ponovno slobodno prodaje. Za to se zalaže i moćni lobi vlasnika osobnog naoružanja – inače saveznik republikanaca. S druge strane, za nastavak zabrane zalažu se mnogi policijski čelnici, žrtve nasilja te dobar dio političara, većinom iz Demokratske stranke.

"Ako se Kongres ne pokrene, na našim će se ulicama ponovno pojaviti omiljeno oružje terorista, krijumčara droge, bandita i nasilnika. Naši će policajci ponovno biti u podređenom položaju, u odnosu na kriminalce" - rekao je na jednom nedavnom skupi protivnika vatrenog oružja Joe Polisar, čelnik američke udruge koja okuplja šefove policije u većim gradovima. On i njegovi kolege ukazuju na ogromnu opasnost od kalašnjikova, uzija i drugih automata koji bez problema probijaju policijske pancirke.

Predsjednik Bush je rekao da će produžiti važenje zabrane, ako mu Kongres pošalje zakonski prijedlog. No, njegov protivnik na izborima, senator John Kerry upozorava da se to neće dogoditi – i predsjednik i njegova Republikanska stranka, tvrdi Kerry, od “oružanog lobija” dobijaju milijune dolara na ime donacija za predizbornu kampanju.

Što kažu pristalice slobodne prodaje svih vrsti pješačkog naoružanja? Prvo, oni podsjećaju na činjenicu da američki ustav dopušta da građani posjeduju oružje. Zabrana prodaje polu-automatskog oružja uopće nije dovela do smanjenja stope kriminala – tvrdi Wayne LaPierre, čelnik Nacionalne organizacije vlasnika ručnog naoružanja. Radi se o kozmetičkoj mjeri – dodaje ovaj utjecajni lobist.

Robert Marcus, vlasnik jedne trgovine oružjem u Norfolku u Virginiji, kaže da je zabrana besmislena – njegovi su mušterije ljudi koji poštuju zakon – vojnici, lovci, ljubitelji rekreativnog gađanja. "Riječ je o kozmetičkoj mjeri. Zabranjena je prodaja nekih tipova automotaskih pušaka, dok je prodaja isto toliko ubojitih pušaka – s malim izmejnama - i dalje bila dopuštena."

Robert Marcus i njegove mušterije s nestrpljenjem očekuju da zabrana prodaje polu-automatskog naoružanja istekne. Taj zakon nije bio dobar, kaže Marcus, jer kriminalci ionako ne kupuju oružje u trgovini, već na crno, na ulici. Naime, kupac treba dati svoje osobne podatke, koji se dokumentiraju. Zabrana će – tvrde političari – vjerojatno isteći jer za njezin nastavak u Kongresu nije bilo dovoljno podrške.

XS
SM
MD
LG