Linkovi

NYT: Bol svježa kao i prije tri godine (12/9/04) - 2004-09-12


List u gradu koji je imao najveći broj žrtava New York Times piše: "Okupili su se pokraj rupe u zemlju u donjem dijelu Manhattana, usamljenog komadića zemlje u selskoj Pennsilvaniji i blizu točke gdje se nalazi sjedište američke vojne moći – Pentagona. Masa je bila manja negoli prijašnjih godina, a tuga vjerojatno više prigušena valovima koje vrijeme nanosi na otvorene rane. Ipak, godišnjica – po prvi put tijekom vikenda uz sve druge obiteljske aktivnosti - kao da je naglasila koliko je vremena prošlo. Prošle godine djeca su čitala imena svojih poginulih očeva i majki, ove godine roditelji i djedovi i bake čitali su imena svoje djece i unuka. Za mnoge – piše New York Times – bol je bila svježa kao i prije tri godine.

Washington Post na naslovnici donosi tekst o novoj realnosti s kojom su sučeljeni američki muslimani. Islamski centar Dar Al Hijarh pokraj Washingtona na kratko su posjećivala i molila se u njemu dvojica od otmičara putničkih zrakoplova 11. rujna 2001. godine. Riječ je o najstarijoj džamiji na području američkog glavnog grada. Premda Savezni istražni ured nije našao dokaze da je imam te džamije na bilo koji način unaprijed znano za napade, u nalazima Povjerenstva koje je istraživalo okolnosti napad ipak se kaže da nije moguće izvući zaključak o njegovom odnosu s otmičarima. U međuvremenu spomenuti je imam napustio svoj položaj i Sjedinjene Države. Mnogi vjerenici koji se u džamiji mole i okupljaju – piše Washignton Post - nezadovoljni su načinom na koji se njihov centar tretira. Kažu da bi htjeli znati kako se definira pojam terorista i terorizama. Jedan od njih ismijao je agente FBI-ja koji su sasvim ozbiljno upozorili njegovog prijatelja, inače vozača taksija, da se - citiramo – 'previše kreće po gradu i okolici'.

Treće mjesto koje je iz prve ruke osjetilo posljedice terorističkih napada jest Shanksville u saveznoj državi Pennsylvaniji. Jutrošnje izdanje Pittsburgh Post-Gazzete iz te države donosi izvješće s obilježavanja treće godišnjice terorističkog napada u okrugu Somerset, gdje se i Shanksville i nalazi. "Ponekad posjetitelji mjesta pada zrakoplova United Airlinesa na letu 93 planiraju svoj posjet, donesu bukete poljskog cvijeća ili američku zastavu". Međutim, u većini slučajeva njihova želja da ostave nešto iza sebe kako bi odali počast za četrdeset poginulih 11. rujna 2001. veća je od potrebe da racionalno sagledaju sve elemente ove tragedije. Ono što ostave iza sebe dragovoljci prikupljaju, očiste, katalogiziraju i potom pohrane u kutijama u jednom skladištu. Kako piše ovaj pennsylvanijski list, to je povremena pohrana, jer će u relativno skoroj budućnosti ti predmeti biti predani Službi nacionalnih američkih parkova koja će preuzeti stalnu brigu o mjestu pada zrakoplova na letu 93.

XS
SM
MD
LG